Доступність посилання

ТОП новини

Від Обами американці чекають виконання обіцянок


Прага – Новий президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама під час своєї передвиборної кампанії обіцяв серйозні зміни, проявляючи, щоправда, при цьому реалізм і стриманість. Оглядачі сходяться на тому, що нова американська адміністрація практично не має часу на роздуми, а тому повинна діяти рішуче й оперативно, щоб не розчарувати виборців. І справді, вже перші кроки Обами дають підстави стверджувати, що він не має наміру відкладати у довгий ящик виконання того, що обіцяв.

Барак Обама почав своє президентство з того, що попросив припинити на 120 днів військові судові процеси на базі в Ґуантанамо, де Сполучені Штати утримують осіб, підозрюваних у терористичній діяльності.
Це означає, кажуть оглядачі, що новий президент не зволікатиме з обіцянкою вирішити питання з вельми суперечливою в’язницею. Її відкрили після трагічних подій 11 вересня 2001 року. Зараз там перебуває 248 осіб.
Обама своїм завданням вважає якомога скоріше закрити цю тюрму. Однак гостро постає питання, куди в такому випадку помістити в’язнів.
Правозахисники вітали наміри нового президента позбутися в’язниці, однак вони ще мають сумніви, що це станеться скоро.
До Іраку та Афганістану – максимум уваги та відповідальності
Інше питання, яке вже першого дня на новій посаді розглядає Обама, – виведення американських військ із Іраку. За чинною нині угодою, вояки США можуть залишатися там ще три роки. Однак у перебігу передвиборної кампанії Обама пообіцяв зробити це за рік і чотири місяці.
У нинішньому засіданні в Білому домі щодо військових питань участь беруть міністр оборони Роберт Ґейтс і голова Об’єднаного комітету начальників штабів адмірал Майк Маллен.
Звісно, вони порушать питання Афганістану. Обама має намір здійснити ідею свого попередника Джорджа Буша про збільшення вдвічі чисельності американського контингенту в цій країні.
До речі, Обама в інавгураційній промові згадав і Ірак, і Афганістан: «Ми відповідально передамо Ірак його народові, зміцнюватимемо важко здобутий мир в Афганістані, зі старими друзями і колишніми ворогами будемо багато працювати, щоб зменшити ядерну загрозу».

Економічний блок – питання питань

У середу новий глава Білого дому також проводить кілька зустрічей з економічними радниками. Очікують, що вони обговорять пакет порятунку економіки вартістю 825 мільярдів доларів.
До речі, тут варто зауважити, що в день інавгурації Обами різко впали ціни акцій на Волл стріт. Найбільшого падіння зазнали акції банківського сектору. Все це немов нагадує Обамі про справжні масштаби фінансової кризи і про те, що діяти треба невідкладно.
Втім, в інавгураційній промові у вівторок Барак Обама ще раз нагадав, що вступає на посаду президента США під час кризи. «Сьогодні, я кажу вам, що виклики, які стоять перед нами – справжні, вони дуже серйозні і їх багато. І їх неможливо вирішити легко за короткий період часу. Але, знай, Америко: ми їх вирішимо!», – заявив Обама.
Звісно, ні в кого не повинно бути ілюзій, що проблеми, які накопичувалися впродовж минулих років, Барак Обама зможе вирішити за дуже короткий термін.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG