Доступність посилання

ТОП новини

Брюссельське автошоу: «зелені» автомобілі та «економічні» ціни


Офіційний логотип виставки
Офіційний логотип виставки

Брюссель – Глобальна економічна криза боляче вдарила по автомобільному ринку: обсяги купівель впали, виробництво теж. То тут, то там закриваються автозаводи. Люди тисячами залишаються без роботи. Організатори Європейського автосалону, що саме у цей час проходить у Брюсселі, побоювалися послабленого інтересу до нього з боку споживачів. Однак, як виявилося, кількість відвідувачів порівняно з минулими роками не зменшилася. Чи свідчить це про те, що все не так погано в автомобільній галузі?

Нинішній вже 87-й брюссельський автосалон – один із найбільших у Європі. Його нерідко ще називають європейським аналогом відомого Детройтського автошоу. На огляд виставлено понад 300 експонатів, із яких майже півсотні – новинки світової автоіндустрії. Помічено, що через нестабільність цін на автомобільне паливо, є особлива зацікавленість відвідувачів до так званих «автогібридів». Маються на увазі машини, що їздять і на бензині, і на електроенергії.
Відвідувачі автошоу найрізноманітніших категорій – від професіоналів та потенційних покупців до аматорів техніки, байкерів та звичайних автолюбителів. Адже де, як не на подібних шоу, споживачі можуть отримати привабливі знижки при купівлі нового авто, домовитися продати свою стару автомашину, отримати юридичну консультацію з купівлі-продажу чи й просто відпочити. На кожному кроці пропонуються численні, так звані тест-драйви (випробування джипів, баггі, квадроциклів та інших технічних новинок) чи комп’ютерна симуляція, де ви з друзями можете взяти участь у перегонах Формули 1, і, звичайно ж, концерти за участю зірок.
Криза не зачепила інтересу до авто
«Ми не можемо стверджувати, що кризи немає, – каже один із працівників стенду Honda. – Проте, з огляду на кількість відвідувачів та питання, з якими вони звертаються до нас, ми робимо висновок, що не все ще втрачено. От тільки відділу маркетингу нині слід добре зорієнтуватися».
Один з екологічно чистих автомобілів від компанії Тойота представлений на виставці
То правда, що публіки, порівняно з минулими роками, нині не менше. У середу ввечері, наприклад, салон відвідало 198 тисяч осіб, тобто, приблизно така ж кількість, як і два роки тому. Людмила Агаркоф, що представляє організаторів салону, Бельгійську федерацію автомобілістів, каже, що зниження купівель автомобілів відчувалося упродовж останніх 3 місяців минулого року. «Проте завершили 2008 рік зі значним ростом реєстрацій новопридбаних транспортних засобів. Поряд із Іспанією чи Італією, де авторинок дуже розбалансований, країнам Бенілюксу все ж якось вдається виходити на добрі показники. Але ми знаємо, що цей рік буде значно складнішим», – зауважила Людмила Агаркоф.
Екологія плюс економія
То правда, що наслідки кризи таки відчуваються на експонатах виставки. Є комфортні економічні легковики для категорій споживачів із невеликими статками. Тут слід відзначити дуже чітко виражену тенденцію, яку тут називають «еко-еко». Це коли автомобіль не лише відповідає найсучаснішим екологічним стандартам, а й пропонується за особливими, тобто «економічними» цінами.
Характерно, що у країнах Західної Європи, ведеться пожвавлена популяризація так званих «зелених автомобілів». При купівлі такого транспортного засобу, людина отримує це й грошову винагороду або спеціальні знижки (це вже залежить від регіону). Тобто, на авторинку, як бачимо, дуже позначаються екологічні директиви європейської політики.
Автовиробники чекають 2010 року
Прогноз на цей і наступний рік для представників європейського автомобільного бізнесу спробувала зробити речниця «Європейської асоціації автовиробників» Сіґрід де Вріс. В інтерв’ю для Радіо Свобода вона сказала, що всі чекають 2010 року, коли авторинок вийде з періоду спаду і споживач знову повернеться до автотрейдерів.
«У якийсь момент люди знову почнуть купувати автомобілі, але в часи економічних труднощів великі витрати відкладаються на потім. Купівля автомобіля – це велика витрата, тому автомобільний сектор перший відчуває цей болісний спад. Він мине, коли покращиться економіка. Але під великим знаком питання залишається, коли саме вона покращиться», – зазначає Сіґрід де Вріс.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG