Доступність посилання

ТОП новини

Якщо б не Євро-2012, Львів був би на задвірках


Львів – Львів уже не перебуває у зоні ризику та непевності щодо проведення чемпіонату з футболу у 2012 році. Про це сьогодні заявили віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник та експерти УЄФА. Підготовку інших шести міст, які можуть приймати матчі чемпіонату з футболу у 2012 році, урядовці перевірятимуть упродовж найближчих двох місяців.

Жодна фінансова і економічна погода не вплине на дату проведення чемпіонату, заявив Радіо Свобода віце-прем’єр-міністр Іван Васюник.

Урядовці подивились на будівництво стадіону у Львові, де зараз працюють понад 120 будівельників, а влітку їх буде півтори тисячі, також спілкувались із міськими депутатами і за зачиненими дверима обговорили усі проблеми, які має Львів у процесі підготовки до Євро-2012. А це підготовка 5 тренувальних баз для команд і забезпечення фінансування будівництва готелів.

«Той прогрес, який досягнутий у Львові по об’єктах, дозволяє говорити, що Львів комплексно буде претендувати на головне місто проведення чемпіонату. Найбільшого прогресу досягнуто у будівництві стадіону», – заявив Іван Васюник.

Стадіон на відповідальності тільки міської влади


Однак стадіон будуватиметься за гроші міської громади, наголосив віце-прем’єр. А міська влада має шукати альтернативні джерела фінансування. Торік були закладені гроші у бюджеті розвитку і цього року виділять ще 610 мільйонів гривень. Міська влада сподівається на банківський кредит та гроші інвесторів.

Місто може потрапити у боргову яму, оскільки не має ресурсів для наповнення бюджету розвитку, побоюється більшість депутатів міськради. На такий закид віце-прем’єр міністр відповів: «Інвестиції в інфраструктуру – це ті інвестиції, які дають додаткові робочі місця, не приводять до інфляційних процесів. Маємо приклад Португалії... Львів можуть перетворити в туристичну перлину. За оцінками, кожна гривня чи кожна грошова одиниця, вкладена в інфраструктура, дає у 10 разів більше повернень у місцевий бюджет».

Аеропорт – це дарунок для львів’ян уряду

Натомість аеропорт – це державний проект і гроші надасть уряд. Злітна смуга будуватиметься за гроші держбюджету, а це близько мільярда гривень. Термінал, вартістю 100 мільйонів євро, будуватимуть за гроші інвестора.

На початку березня буде оголошений міжнародний конкурс для інвестора.

Комунальні дороги реконструюватимуть і будуватимуть 50 на 50 за гроші міської громади та держбюджету. А це більші інвестиції, аніж стадіон, наголосив Іван Васюник.

«Якщо б не було «Євро», Львів би ніколи не мав сучасного аеропорту та багато іншого. Не бачу ніяких загроз зриву будівництва стадіону. Київ та інші міста працюють над пошуком альтернативних джерел фінансування», – зауважив віце-прем’єр-міністр.

Після перевірки усіх міст, які можуть приймати матчі чемпіонату з футболу у 2012, уже навесні уряд та експерти УЄФА оголосять 4 головні міста, які будуть господарями європейського чемпіонату з футболу.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG