Доступність посилання

ТОП новини

Пірати дали екіпажу «Фаїни» можливість зателефонувати додому


Членам екіпажу захопленого українського судна «Фаїна» пірати дозволили зателефонувати додому, повідомив головний редактор інтернет-видання «Морський бюлетень – Совфрахт» Михайло Войтенко.

«Загалом виходить, що стан цього екіпажу задовільний, хворих на борту немає, вода і продовольство є, і всі родичі говорять, що моряки говорили оптимістично і бадьоро», – розповів Михайло Войтенко сьогодні в ефірі радіостанції «Эхо Москвы».

За його словами, «переговори ведуться безпосередньо між піратами і судновласником, як пірати і хотіли, посередників вивели з процесу переговорів».

Михайло Войтенко зазначив: «головна проблема зараз у самих піратах і в тих, хто їх контролює, у розбіжностях між різними сторонами того, що ми називаємо єдиним узагальненим словом – пірати».

Михайло Войтенко припустив, що тривале перебування «Фаїни» в полоні «пояснюється характером і вартістю вантажу «Фаїни», усього військового озброєння, яке там знаходиться».

«Воно не дає спокою не тільки тим, хто має вплив на піратів, але і багатьом країнам навколо Сомалі, і все це породжує надії у піратів, що, можливо, вдасться цією зброєю якось розпорядитися», – резюмував він.

За його словами, ситуація свідчить про те, що в цьому випадку до української сторони претензій немає.

«Якщо пірати нічого не говорять проти української сторони, це свідчить про те, що основний камінь спотикання – це пірати і досягнення угоди між ними самими», – наголосив Михайло Войтенко.

25 вересня 2008 року в нейтральних водах ближче до Кенії пірати захопили українське судно «Фаїна». Судно слідувало під прапором Белізу до Кенії та перевозило військову техніку, зокрема близько 30 танків Т-72, запчастини до бронетехніки. На борту судна «Фаїна» 21 член екіпажу: 17 із них – громадяни України, троє громадяни Росії та один мешканець Латвії без громадянства. Капітан судна, громадянин Росії Володимир Колобков, помер невдовзі після захоплення судна.

XS
SM
MD
LG