Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко звернеться до КСУ щодо сьогоднішнього рішення парламенту


Президент Віктор Ющенко звернеться до Конституційного Суду з поданням про визнання неконституційною постанови Верховної Ради, що скасовує призначення Володимира Стельмаха головою Нацбанку.

Про це заявив заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин.

За його словами, звернення до КСУ має на меті не поновити повноваження Стельмаха, оскільки вони не припинені, «а лише для того, щоб запобігти подібним квазікадровим рішенням парламентаріїв у майбутньому».

Щодо іншого рішення парламенту – постанови про відповідальність Президента Ющенка у фінансовій сфері, Пукшин наголосив, що воно є ще більшою мірою абсурдним.

Адже, за його словами, покладення на Главу держави відповідальності за стан справ в економіці, на фінансовому ринку, у соціальній сфері не відповідає Конституції, оскільки визначає Президента відповідальним за сфери, що, за Основним Законом, є прерогативою парламенту й уряду.

Пукшин наголошує: такого роду рішення свідчать про те, що уряд та фракції, які голосували ці постанови, намагаються відвернути увагу суспільства від невдалих «газових переговорів», бюджетної кризи, яка наближається, та критичного стану економіки держави.

Парламент визнав Ющенка відповідальним за фінансову ситуацію в Україні

Верховна Рада ухвалила постанову про відповідальність Президента Віктора Ющенка за ситуацію у фінансово-кредитній сфері.

«За» проголосували 227 депутатів.

Свої голоси віддали четверо членів фракції Партії регіонів, 154 – фракції БЮТ, 23 – НУНС, 27 – Компартії і 19 – Блоку Литвина.

Згідно з постановою, Глава держави двічі проігнорував вимоги Верховної Ради про звільнення Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку.

Тому парламент визнав, що Ющенко «своєю бездіяльністю в ситуації, яка склалась у фінансово-кредитній сфері, взяв на себе особисту відповідальність за різке знецінення грошової одиниці України, численні спекуляції на валютному й іпотечному ринках, невиконання комерційними банками зобов'язань перед вкладниками, істотне зловживання в процесах рефінансування комерційних банків, повну відсутність контролю над діяльністю комерційних банків, що призвело до значного погіршення добробуту громадян України».

Крім того, парламент на сьогоднішньому засіданні скасував постанову про призначення Володимира Стельмаха головою Національного банку від 16 грудня 2004 року.

Але депутати відмовилися визнати такою, що втратила чинність постанову 2004 року про звільнення тодішнього голови НБУ Сергія Тигипка.

Після цього спікер парламенту Володимир Литвин оголосив про закриття позачергового засідання.

Відповідно до календарного плану, 26-30 січня депутати працюють із виборцями в округах.

Наступне засідання Верховної Ради має відбутися 3 лютого.

Секретаріат Президента: Рішення парламенту скасувати призначення Стельмаха – незаконне

Сьогоднішнє скасування Верховною Радою своєї постанови про призначення Володимира Стельмаха головою Національного банку є незаконним.

Про це заявив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

За його словами, ухвалення такої постанови є антиконституційним, і Стельмах залишається законним головою Нацбанку, а його перший заступник Анатолій Шаповалов – виконувачем обов'язків голови НБУ на період відпустки Стельмаха.

Представник Секретаріату наголосив, що ухвалення Верховною Радою такого рішення спричинить «паніку, що потребуватиме додаткових витрат валютних резервів НБУ».

Крім того, парламент визнав роботу Нацбанку в період фінансової кризи незадовільною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG