Доступність посилання

ТОП новини

У Будапешті сьогодні обговорюють проект «Набукко»


Будапешт – Західна Європа чекатиме сьогодні відповідальних пропозицій міжнародних експертів і політиків щодо прискорення реалізації проекту «Набукко». Зустріч влаштовує Угорщина, залежна на дві третини від поставок російського природнього газу.

В угорській столиці сьогодні чекають на приїзд близько двадцяти закордонних делегацій. Своєрідним каталізатором такого форуму стало недавнє припинення Росією подачі блакитного палива в Західну і Південну Європу тразитом через Україну.

Конференція скликана з ініциативи прем’єр-міністра Угорської Республіки Ференца Дюрчаня. В середині січня Угорщина та низка інших центральноєвропейських країн мусили ввести жорсткий контроль в паливно-енергетичній сфері через зрив поставок російського газу. У період паливної кризи резервним газом з угорських сховищ користувалися також Сербія та Боснія, у яких немає технічних можливостей накопичувати імпортний газ.

Оман допоможе?

Угорський прем’єр має намір поінформувати закордонних партнерів про недавню поїздку в Оман, багатий на родовища блакитного палива.

Керівництво цієї арабської країни в районі Перської затоки зацікавилось ідеєю поставок скрапленого газу в значних обсягах морським шляхом до Південної Європи, зокрема на Адріатичне узбережжя Хорватії, звідки газ можуть перекачувати споживачам у сусідні країни Європейського Союзу.

Але головні очікування угорської сторони на сьогоднішньому енергетичному форумі в Будапешті все-таки пов’язані з тим, яку позицію займуть члени закордонних делегацій у питанні будівництва альтернативного газогону «Набукко».

Причому так вважає далеко не одна тільки Угорщина. Як повідомила речник кабінету міністрів Угорської Республіки Бернадет Будаї, великого значення конференції надає також черговий голова Євросоюзу і прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек. Він і комісар Європейської комісії з енергетичних питань вже дали згоду взяти участь у сьогоднішній конференції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG