Доступність посилання

ТОП новини

ЄС оприлюднив план скорочення енергетичної залежності від Росії


Газовий проект «Набукко».
Газовий проект «Набукко».

Прага – Виконавча влада ЄС, Єврокомісія, оприлюднила в четвер, напередодні саміту ЄС – Росія план зі зменшення залежності від імпортованих енергоносіїв, переважно російської нафти та газу. 27 країн спільноти, як очікується, схвалять цей план до кінця року. Його мета включає насамперед, як визнають чиновники з Єврокомісії, встановлення більш врівноважених стосунків з головним постачальником енергії до ЄС – Росією.

Зростання політичної та економічної нестабільності у світі змушує ЄС просувати плани зменшення його вразливості саме від зовнішніх постачальників енергії. Оприлюднивши план нових пропозицій більшої енергетичної незалежності Європи, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу відзначив, що його головна мета — припинити наростання тенденцій енергетичної залежності. «Ми повинні зупинити хибний цикл неухильного нарощування споживання енергії та збільшення імпорту».

Баррозо звернувся до красномовної статистики. ЄС на сьогодні імпортує 55 відсотків споживаних нафти й газу, і при таких тенденціях у 2020 році ця залежність від імпорту зросте до 70 відсотків.

Пакет заходів, запропонованих Єврокомісією, включає урізноманітнення імпорту енергії, поліпшення взаємозв’язку енергетичної інфраструктури між державами ЄС, включно з об’єднанням електростанцій регіону Північного моря, Балтики і Середземномор’я. Основою для цього стануть нові ЛЕП (лінії електропередач). План передбачає будівництво двох нових газогонів – з Нігерії через Сахару і з Каспію через Азербайджан і Туреччину. Хоча Росія й тут є основним конкурентом.

«З ухваленням цього пакету європейська залежність від імпорту не буде зростати. І другий момент – газовий імпорт, відносно якого промисловці побоювалися щодо достатньої наявності у постачальників необхідної кількості газу, фактично у абсолютних об’ємах зростати також не буде»,— вважає єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалґс.

Низка держав не захищені від російських маніпуляцій з російським енергетичним експортом

Стабілізація імпорту має для країн ЄС важливе політичне значення. Їхня залежність від Росії все більше й більше впливала на перебіг виборів у багатьох країнах ЄС. Низка держав спільноти дуже незахищені від російських маніпуляцій з російським енергетичним експортом. Тому Баррозу наголосив у четвер на необхідності зменшення російського впливу через отримання прямого доступу до нафтових полів і газових запасів у районі Каспію. Йдеться про реалізацію багатостраждального газового проекту «Набукко». Разом з тим президент Єврокомісії сказав, що його послання до російського президента Дмитра Медведєва на саміті ЄС-Росія у п’ятницю буде «лише позитивним», бо «ЄС, безумовно, є найбільшим клієнтом Росії в її газовому експорті».

Єврокомісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс також відзначив, що ЄС бере до уваги заяву Володимира Путіна щодо загроз реалізації проекту газогону з Росії до Європи по дну Балтійського моря але, на думку Пієбалґса, цей проект насамперед комерційний і залежить від того, чи виправдає він себе з точки зору витрат на його реалізацію і на збереження екології Балтики.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG