Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі Ющенка запитають і про вельми застарілу українську ГТС


Брюссель – Обговорити уроки газової кризи з представниками Євросоюзу український Президент Віктор Ющенко поїхав до Брюсселя. Цей робочий візит здійснюється на запрошення голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Вже сьогодні вранці лідер України проведе з ним переговори.

Вочевидь, під час переговорів Віктор Ющенко висловить своє бачення нинішньої ситуації. Як пояснило міністрество закордонних справ України, убезпечити від повторення газових блокувань могло б вироблення єдиної енергетичної стратегії Євросоюзу та України. Наприклад, входу української газотранспортної мережі до ГТС (газотранспортної системи) Євросоюзу. Саме з такою пропозицією, вочевидь, і приїхав до Брюсселя Віктор Ющенко. Тим часом, у Брюсселі ні для кого не є секретом намагання офіційної Москви перебрати контроль над українською газовою трубою.

ГТС України потребує серйозної модернізації


Серед інших тем розмови – модернізація українських газопроводів, через які, як відомо, до ЄС надходить 80 відсотків російського газу. ГТС України, збудована в радянські часи, потребує, на думку багатьох експертів, серйозної реконструкції, інакше Україна вже в найближчому майбутньому може не впоратися зі своїм завданням надійного транзитера газу. Можна очікувати, що брюссельські чиновники будуть цікавитися в українського глави держави справжнім станом ГТС і тим, як Україна планує модернізувати її в найближчі роки. В кожному разі, Жозе Мануель Баррозу минулого тижня відверто говорив, що Європа стурбована станом ГТС України.

Передбачається також, що представники України та ЄС обміняються думками щодо «угоди про асоціацію» та жваво обговорювану нині у Європі ініціативу «Східного партнерства», частиною якого є й Україна.

Слід зазначити, що «Східне партнерство» стало особливо актуальним не тільки через те, що саме цьому аспекту європейської політики віддає перевагу Чехія, яка головує у Євросоюзі з 1 січня. Як зазначає єврокомісар із зовнішніх стосунків та політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, «Східне партнерство» сьогодні відображає енергетичну безпеку і саме тому найголовніше зараз не припиняти над ним роботу. До того ж, ми передбачаємо додаткове фінансування у сумі 350 мільйонів євро протягом 4 років. Це, дорогі колеги, інвестиція у нашу власну стабільність», – зазначила єврокомісар на вчорашній зустрічі міністрів ЄС.

Зазначу також, після Брюсселя енергетична тема буде предметом переговорів українського Президента з іншими представниками Євросоюзу – чеським Президентом Міреком Тополянеком та Президентом Польщі Лєхом Качинським. Їхня зустріч запланована на завтра 28-го січня у польськомі містечку Вроцлав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG