Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: Домовленість щодо «Набукко» є «тестом на згуртованість ЄС»


Досягнення домовленості щодо проекту «Набукко» є «тестом на солідарність ЄС», заявив Мірек Тополанек, прем’єр-міністр Чехії, яка нині головує в Євросоюзі, під час зустрічі в Будапешті.

Водночас президенти Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції й розвитку зазначили, що їхні інституції готові надати фінансову підтримку для проекту, але «за певних умов».

А комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалґс закликав політичних лідерів домовитися щодо будівництва газопроводу до кінця березня, інакше, за його словами, існує загроза його зірвати.

Представники понад 10 країн, Європейського Союзу та двох банків обговорюють сьогодні в Будапешті проект «Набукко» – будівництво трубопроводу, який має доправити газ із Каспійського регіону до Європи в обхід України та Росії.

Наразі перед цим проектом стоїть проблема фінансування, крім того, незрозуміло, з якої саме країни постачатиметься газ для трубопроводу.

В ЄС розмови про пошук альтернативних джерел енергоресурсів і шляхів їх транспортування активізувалися після газової кризи, коли суперечка між Україною та Росією призвела до обмеження чи припинення постачання російського газу до країн Європи.

XS
SM
MD
LG