Доступність посилання

ТОП новини

Хто ж насправді веде переговори з «Фаїною»?


Із 25 вересня 2008 року українські моряки та їх родини чекають на допомогу від держави, якої - немає...
Із 25 вересня 2008 року українські моряки та їх родини чекають на допомогу від держави, якої - немає...

Київ – Рідні українських моряків, захоплених сомалійськими піратами, створили громадський комітет «Фаїна. S.O.S». У своєму відкритому листі вони закликають усіх небайдужих допомогти у справі звільнення екіпажу і зазначають, що втратили усіляку довіру до судновласника та українського МЗС. Однак Радіо Свобода отримало документи, які підтверджують, що представник судновласника «Фаїни», співробітник компанії WATERLUX AG Павло Драгаев веде перемови з піратами щодо викупу моряків із полону.

Приводом до відкритого звернення родичів моряків «Фаїни» стало те, що обіцяну Міністерством закордонних справ телефонну розмову з екіпажем, для них влаштували не українські дипломати, а люди, які назвалися правозахисниками і надали свої мобільні телефони морякам.

Віктор Шаповалов розмовляв із своїм сином Денисом. Той заспокоював батька, але сказав, що на їхню думку переговори майже не ведуться. Піратів не влаштовує сума викупу, яку через посередників пропонує судновласник і вони вимагають вести перемовини напряму із власником «Фаїни» Вадимом Альперіним.

Денис Шаповалов також розповів, що годують екіпаж один раз на день – жменею рису або вермішелі. Є проблеми з питною водою, її привозять мало і вона поганої якості. Миються моряки лише солоною водою і місцем їхнього проживання залишається та сама 12-метрова каюта.

Родичі моряків втратили терпіння

Родини моряків «Фаїни» втратили терпіння і оголосили у своєму відкритому листі про створення громадського комітету «Фаїна. S.O.S».

«Ми закликаємо людей, які стоять нагорі, щоб вони перестали казати неправду. А простих людей – допомогти нам. Ми ставимо знак рівності між «Фаїною» і Україною. Якщо вони допоможуть нам, то вони зможуть допомогти і собі в державі Україна», – каже Віктор Шаповалов.

Його підтримує і дружина 2-го механіка «Фаїни» Олена Присуха. Вона сподівається порад від компетентних людей і матеріальної допомоги від усіх небайдужих.

«Якщо ми усі продамо все, що у нас є – це не покриє навіть маленьку частину того, що потрібно для викупу цих нещасних людей», – журиться Присуха.

Міністерство закордонних справ поки на звернення рідних екіпажу «Фаїни» ніяк не відреагувало, а телефони прес-служби виявилися весь час зайнятими.

Радіо Свобода передали документи, що засвідчують переговори

Радіо Свобода отримало документи, які підтверджують, що представник судновласника «Фаїни», співробітник компанії WATERLUX AG (представництво судновласника у Белізі, де зареєстрована «Фаїна») Павло Драгаев веде перемови з піратами щодо викупу моряків з полону.
Принаймні, у листі до в.о. капітана Віктора Нікольського, датованому 5 січня, Драгаев запевняє, що перемовини з піратами дійшли завершальної стадії і що «викуп зібрали, доправили до однієї із сусідніх із Сомалі країн і готові передати після погодження умов дотримання безпеки».

У листі йдеться, що «судновласник хоче бути повністю переконаним, що пірати не ведуть переговорів із третьою стороною, і що виплата викупу можлива лише при повній гарантії звільнення екіпажу та самого судна після отримання грошей».

А останній абзац листа містить заклик до Нікольського проявити стриманість, оскільки судновласнику стало відомо, що «деякі керівники піратів, керуючись бажанням натиснути на судновласника, можуть готувати різні інтерв’ю і заяви для преси за участю членів екіпажу. Але будь-яка негативна інформація буде з болем сприйнята у першу чергу рідними та близькими».

Також Радіо Свобода має гарантійний лист компанії WATERLUX AG яким Павло Драгаев засвідчує, що Мохамед Салата має передати піратам 1,7 мільйона доларів.

Віктор Шаповалов каже, що ніхто з членів екіпажу про це нічого не знає. Більше того, в.о капітана Нікольський у телефонній розмові із Шаповаловим 25 січня повідомив, що судновласник востаннє розмовляв із ним по телефону два з половиною місяці тому.

Зброя ускладнює процес звільнення «Фаїни»

Моряк із 16-літнім стажем, головний редактор видання «Морський бюлетень» Михайло Войтенко переконаний, що справа звільнення екіпажу «Фаїни» так затягнулася не через бездіяльність українського МЗС чи судновласника, а через те, що піратам постійно хтось пропонує більші гроші за зброю, яка на борту корабля.

«Вантаж, саме цей вантаж на «Фаїні» не дає спокою піратам і тим, хто їх контролює і чия згода теж необхідна. Всі вони виставляють свої вимоги, які треба узгоджувати. До них надходять пропозиції щодо вантажу і вони думають, що зможуть заробити набагато більше. Потім, вкотре зрозумівши, що продати вантаж неможливо, піртаи знову повертаються до переговорів, розуміючи, що ніхто нічого реального їм не заплатить, окрім судновласника. А це все забирає час», – стверджує Войтенко.

Відповідальність за кожне сказане слово

У такій складній справі, як звільнення екіпажу «Фаїни» кожне слово та дія мають бути виваженими і послідовними, наголошують рідні членів екіпажу.

Тому вони висловлюють обурення публікацією «Комсомольської правди», у якій йдеться про те, що доведені до відчаю родичі моряків «Фаїни» збираються їхати просити допомоги у Володимира Путіна.

Віктор Шаповалов, разом із ще декількома мамами та дружинами членів екіпажу, був присутній при розмові Світлани Мгеладзе із журналістом «Комсомольської правди в Україні» Маріанною Варшавскою.

«Світлана такого не казала і ми усі дзвонили в редакцію журналістці та обурювалися, як вона могла таке написати?! Ми ж ще не вижили з розуму, щоб у справі спасіння наших дітей звертатися по допомогу до керівництва іншої держави», – каже Шаповалов.

«Фаїну» із військовою технікою та зброєю сомалійські пірати захопили 25 вересня 2008 року. Серед членів екіпажу 17 українців. Спочатку пірати вимагали 35 мільйонів доларів викупу.

Рада безпеки ООН схвалила резолюцію, що дозволяє іноземним збройним силам діяти проти піратів.

Наразі води поблизу Сомалі патрулюють американські та європейські бойові кораблі.

Пірати зараз утримують близько десятка суден, включно з саудівським супертанкером та українським судном зі зброєю і танками.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG