Доступність посилання

ТОП новини

Харківські депутати наразі залишили область без бюджету


Харків – Депутати харківської облради на сесії відмовились розглядати кілька соціальних програм. Голова облдержадміністрації – через це – відкликав з розгляду увесь проект цьогорічного бюджету області. Арсен Аваков пояснив: головний фінансовий документ неможливо ухвалити без програм, які в ньому передбачені. До того ж неприйняття цих програм залишає діабетиків без інсуліну, а малозабезпечених без матеріальної допомоги.

До сесійної зали зранку деяким депутатам довелося добиратися пішки. Рух транспорту центральною вулицею міста перекрила міліція. Акцію протесту тут влаштували кілька політичних та громадських організацій. «Найоригінальнішими» виявилися комуністи. Пішою ходою вони пройшли від пам’ятника борцям за Революцію до будинку Рад. У голові колони гордо несли валізу «Для Президента», якого зібрались відправити рейсом Київ-Вашингтон. Уряду ж навпаки запропонували залишитись – аби переглянути бюджет і додати грошей Харківській області.
Саме через нестачу фінансування депутати облради і не змогли порозумітися щодо кошторису. Біло-блакитна більшість несподівано вирішила не ухвалювати три важливих програми – соціального захисту, гуманітарної сфери та «Здоров’я Слобожанщини». Через брак коштів та щоб заощадити, обласна адміністрація в ці три програми поєднала 104, які діяли раніше. Регіонали з цим не погодились.
«Що таке оці три поєднані програми? Це братська могила для всіх старих програм», – зазначає депутат Ігор Масалов.
Саме за старими програмами і пропонує жити Партія Регіонів. Категорично проти голова профільної комісії з питань соціальної політики Володимир Шумілкин. За його словами, у 2009 році фінансування цих програм не передбачено.
«Таким чином ми залишаємо без фінансування інсулінозалежних людей. Це по-перше. По-друге, виключно в обласному бюджеті передбачалося виділити гроші на похорон чорнобильцям, на матеріальну допомогу, на фінансування мобільного зв’язку інвалідам війни», – заявив Володимир Шумілкін.
Чому депутатська більшість вирішила не голосувати за важливі соціальні програми – не зрозуміло і голові облдержадміністрації. Арсен Аваков у відповідь відкликав із розгляду сесії проект цьогорічного бюджету, аби направити його на доопрацювання.
Якщо ж обласні обранці ухвалять кошторис, не врахувавши важливі показники, його оскаржить прокуратура, заявив колишній заступник голови облдержадміністрації, депутат Олег Шаповалов.
(Харків –Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG