Доступність посилання

ТОП новини

Непропорційний дірявий бюджет


Київ – Податкова попереджає Кабінет Міністрів про можливість бюджетної дірки розміром 3,5 мільярди гривень. Причина – нинішня ставка акцизних зборів нижча за ту, за якою розраховувався бюджет.

Уряд повинен зменшити план надходжень до державного бюджету. Із таким листом до Кабміну та Міністерства фінансів звернулася Державна податкова адміністрація. За словами заступника голови ДПА Олександра Буханевича, норми розрахунку надходжень до головного кошторису країни були визначені непропорційно, тож дірка у цьогорічному бюджеті може становити 3,5 мільярди гривень.

Річ у тім, зазначають податківці, що готуючи цьогорічний закон про держбюджет, його прибуткову частину обраховували виходячи зі значно вищої ставки акцизного збору, ніж є сьогодні. І хоча парламентарі ухвалили зміни до деяких податкових законів, збільшивши акцизні збори на спирт, алкоголь, бензин та новенькі автівки, це збільшення є поетапним, розтягнутим до 2010 року. Тож, на думку податківців, до нинішнього бюджету потрібно вносити зміни.

Необов’язково змінювати бюджет?

Зміни потрібні. Проте необов’язково до бюджету, варто дещо змінити податкові закони, вважає член комітету з питань економічної політики, регіонал Олексій Плотников.

«Варто привести акцизи у відповідність до того, що планувалося. Дійсно, те, що відбулося, зі змінами на акцизи є не зовсім коректним. Свого часу, наприклад, планувався і закон про збільшення акцизів на тютюн, хоча відповідний комітет, на жаль, не схвалив його. Хоча цей закон і давав 6,5 мільярдів гривень до бюджету протягом року», – зазначає пан Плотников.

Збільшення акцизів призведе до контрабанди?


Із тим, що прибуткова частина загального фонду бюджету, яка значною мірою формується із надходжень акцизного збору, повною мірою не забезпечена ресурсом, погоджується і голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики, бютівець Сергій Терьохін. Однак, за його словами, якщо сьогодні значно збільшити акцизи, скажімо, на тютюн та алкоголь, це призведе до ввезення контрабандних товарів, значно дешевших за ті, які мають український акциз.

«У податковій запропонували поставити ставку оподаткування, яка призводила б до збільшення вартості алкогольних напоїв у порівнянні з російськими у 2,5 рази. І як ви думаєте, щоб б було? У нас є кордон із Росією? У нас є кордон із Молдовою? Це щодо кріплених вин. Цього не існує! Що нам потрібно було робити? У мене є один рецепт: не збільшувати податки, а зменшувати витрати», – зауважив Сергій Терьохін.

У законі про державний бюджет є стаття, яка, простими словами кажучи, може змусити Національний банк провести емісію, тобто, надрукувати гроші для покриття дефіциту бюджету. Експерти вважають, та й соратники Прем’єра з ними погоджуються, що з цим потрібно бути дуже обережним. Оскільки чергова емісія може знову різко підірвати гривню, курс якої поволі почав вирівнюватися.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG