Доступність посилання

ТОП новини

Ризик дефолтів у Європі зростає – рейтингові агентства


Прага – У середу кредитне агентство Мудіз заявило про те, що воно очікує погіршення ситуації для українських банків з огляду на внутрішню та зовнішню фінансову нестабільність, зменшення темпів зростання економіки та стрімкої девальвації гривні. Але такі оцінки сьогодні не рідкість для Європи. Днями відразу дві держави, Іспанія та Греція отримали навіть не негативний прогноз, а відразу зниження рейтингу від рейтингових агентств. Щоправда, їхній рейтинг, на відміну від України, був майже бездоганний. Однак нині експерти побоюються, що ситуація може швидко змінитися і для країн Європейського Союзу, і також не на краще.

На економічний спад, що погрожує охопити увесь старий континент, всі уряди реагують практично однаково: намагаються відкупитися від нього грошима. Вони пропонують банкам і компаніям пакети допомоги, дешеві кредити, викуповують їхні борги. При цьому державні скарбниці швидко порожніють, адже компанії, які впевнено потопають, уже не можуть сплачувати податки.
Рейтингові агентства, завданням яких є стежити за фінансовим здоров'ям країн, помітили цю зростаючу прірву між надходженнями та видатками бюджетів. І тепер вони зауважують, що спроможність самих урядів виплачувати державні борги також зменшується. Поки що не дуже драматично, бо агентство Standard & Poor's зменшило рейтинг Іспанії лише на одну сходинку із найвищого, але з огляду на подібне падіння рейтингу інших країн, можна говорити про тенденцію. Адже рейтинг впав і у Греції, а минулого року сумні перспективи агентства передбачали щодо Румунії, Росії та Латвії.
У результаті, як говорить представник мюнхенського відділення банку Unicredit Корнеліус Пурпс, ціна запозичень для цих країн зростатиме, бо їхні цінні папери на ринку сприйматимуться як більш ризиковані.
«Спреди, тобто різниця в ціні запозичень для уряду Греції та уряду Німеччини, (який є точкою відліку в Європі), зараз становить від 100 до 270 базисних пунктів, (тобто від одного до 2,7 відсотка). Це багато. Бо це означає, що уряд Греції за десятилітні облігації заплатить від 5,5 до 6%», – зазначив Корнеліус Пурпс.
Аналітики говорять, що в зону ризику скоро потраплять і інші країни, наприклад Ірландія та Португалія. Зниження рейтингу може чекати і Британію, яка є поза єврозоною. Але найбільші побоювання експертів стосуються саме єврозони, бо якщо хоч одна з цих країн буде не в змозі виплачувати за кредитами, то може початись ефект доміно для всіх інших.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG