Доступність посилання

ТОП новини

Обвал національної валюти – новорічний подарунок білорусам


Мінськ – Від 1 січня Нацбанк Білорусі девальвував національну грошову одиницю – білоруський рубель – на 20 відсотків. Офіційно повідомляється, що це стало наслідком переведення прив’язки курсу білоруського рубля від долара до так званого «кошика іноземних валют» – американського долара, євро та російського рубля. Це рішення пов'язують також зі світовою фінансовою кризою.

Президент Білорусі незадовго до нового року заявляв, що обвалу національної валюти не буде, хоча і припускав поступову її девальвацію. Тому рішення про девальвацію білоруського рубля для населення було неочікуваним. 20 відсотків разової девальвації національної валюти в Білорусі сприйняли саме як обвал, подібний до того, що вже був у 1990-х роках.

Щодо причин, то їх кілька. Найбільш проста – таке рішення відповідає вимогам Міжнародного валютного фонду, до якого Білорусь звернулася по 2 мільярдів доларів стабілізаційного кредиту. 31 грудня було оголошено, що уряд Білорусі та МВФ дійшли згоди про кредит. Серед умов справді була девальвація курсу білоруського рубля на 20 відсотків. На думку економістів, раніше обмінний курс білоруської валюти утримували штучно, вона була переоціненою.

Неефективність «ринкового соціалізму»

Та все ж головна причина цього рішення – це неефективність білоруської економіки, тієї моделі, яку розробив президент Лукашенка, так званого «ринкового соціалізму», а по суті бюрократичного. В умовах глобальної економічної кризи білоруська модель виявила всі свої недоліки, перш за все негативний торгівельний баланс, неконкурентоспроможність білоруської продукції, дефіцит інвестицій та ініціативи.

Наразі білоруська економіка не може діяти без фінансової допомоги ззовні. Рішення про девальвацію білоруської валюти може дещо покращити торгівельний баланс, скоротити дефіцит валюти, допомогти експортерам, але його замало, щоб змінити загальну економічну ситуацію на краще, вирішити її глибинні проблеми.

Це рішення Нацбанку, як кажуть економісти, перш за все підштовхне інфляцію, подорожчають всі товари на ті самі 20 відсотків, цінники в крамницях та на ринках вже переписують. Знизяться доходи всіх, хто заробляє у білоруських рублях. Безпосередніх збитків вже зараз зазнають ті, хто мав свій невеликій бізнес, продаючи іноземні товари за білоруські рублі. Потерплять ті, хто піддався на заклики комерційних банків та поради уряду і поклав свої заощадження на депозити в національній валюті. Виросте недовіра до банківської системи. Все це білоруси добре пам’ятають з досвіду економічної кризи 90-х років.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG