Доступність посилання

ТОП новини

Кредити центрального банку Британії подешевшали до 300-літнього рекорду


Лондон – У Європі відчувають поглиблення економічної кризи. У четвер Центральний банк Великої Британії знизив ставку банківського відсотка до півтора процента. Це найнижчий рівень у 315-річній історії банку. Захід розрахований на те, щоб допомогти економічному одужанню країни, котру вразила світова фінансова криза. Ставки знижені тоді, коли низка мереж крамниць оголосили про значні збитки у різдвяний період і закриття філій.

Центральний банк Великої Британії – Bank of England знизив ставку банківського відсотка на півпроцента до рівня півтора відсотка вперше відтоді, як цю інституцію було засновано 1694 року. Незважаючи на це, асоціація британських виробників назвала цей захід «надто несміливим» і заявила, що центробанк повинен ще більше знизити ставку.

Bank of England від жовтня минулого року вже вчетверте знизив ставку з рівня у 5 процентів. Пояснюючи це рішення, банк заявив, що темпи скорочення ділової активності зросли у четвертому кварталі 2008 року, і що продуктивність і далі різко падатиме у першій половині цього року. Спостереження за показниками крамниць та звіти регіональних агентів банку засвідчили, що споживачі стали витрачати значно менше грошей.

Проблеми британських закладів роздрібного продажу стають усе очевиднішими у міру надходження результатів торгівлі у різдвяний період, яким у Британії є три останні місяці року. Ще напередодні Різдва заявила про закриття мережа універмагів Woolworth, котра протягом десятиріч була британським флагманом роздрібного продажу. А напередодні одна з найбільш знаних у світі британських мереж крамниць Marks and Spencer оприлюднила інформацію про закриття 25 харчових філій і двох універмагів, а також скорочення 1 230 робочих місць.

Виконавчий директор Marks and Spencer Стюарт Роуз у зв’язку із цим заявив, що цього року навряд чи братиме підвищення заробітної плати чи будь-які бонуси. Він вважає, що за цих обставин це було б недоречним.

«Я точно не братиму підвищення платні. Я дуже радий про це повідомити: зробити це було б недоречним. Це ще неофіційно, бо таке рішення ще не ухвалене, але я вже на 99 цілих 99 сотих відсотка певен, що не буде ніяких бонусів. Тож я робитиму те, що слід робити для бізнесу. І я точно не візьму нічого більше, ніж матиме мій персонал», – зазначив Стюарт Роуз.

У середу компанія із виробництва жіночого одягу Viyella, заснована 1784 року, стала найновішою жертвою фінансової кризи. Вона закликала адміністраторів до закриття бізнесу. У той таки день про збитки і втрату робочих місць відзвітували провідний банк Barclays, фінансова фірма Cattles та знаний виробник шоколаду Thorntons.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG