Доступність посилання

ТОП новини

Нова девальвація російського рубля


Прага – Російський рубль сьогодні різко втратив на вазі. Центральний Банк Росії дозволив йому впасти відразу на 10%, хоча пообіцяв, що це найбільше досі падіння вартості рубля буде останнім у найближчий час. Рубль девальвує з листопада, коли стали відчутними наслідки падіння вартості нафти для російської економіки. Нинішня девальвація є вже 20-ю за рахунком.

Рубль уже втратив майже чверть своєї вартості, але нинішнє падіння до 36 рублів за долар стало найбільшим. Центральний банк Росії заспокоює, що якщо процес піде далі, він захищатиме національну валюту державними резервами. За оцінками банку, нинішнє співвідношення має протриматися кілька місяців і світова криза не мала б загрожувати рублю подальшим знеціненням.
На думку економічного оглядача російської служби Радіо Свобода Сергія Сенінського, очікування російської фінансової влади стосовно рубля базуються на ціні нафти, яка скоротилася зі 140 до 40 доларів за барель. А бюджет при цьому базувався на мінімальній ціні нафти у 70 доларів.
«З одного боку, експорт нафти є одним із головних для Росії, тому рубль має якимось чином реагувати на падіння цін на нафту. З іншого боку, після серпневої війни на Кавказі Росію швидкими темпами покидають закордонні інвестори, вони вивозять капітал. Поступова девальвація була спробою загальмувати швидке падіння, яке було неминучим», – зазначає Сергій Сенінський.

Капітал втікає із Росії

Втеча капіталу з Росії сягнула рекордних 130 мільярдів доларів минулого року. Причому однаково некомфортно в нових умовах у Росії почуваються як іноземні інвестори, так і російські олігархи, які воліють тримати свої статки за кордоном на випадок, якщо їх попросять «поділитися» з державою. Адже державні резерви швидко скорочуються – підтримка рубля минулого року обійшлася Росії у третину її резерву, який нині сягає 426 мільярдів доларів.
Експерти побоюються, що ці все ще одні з найбільших у світі валютних запасів будуть швидко танути упродовж цього року, бо російський уряд прогнозує скорочення економіки на 0,2 %.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG