Доступність посилання

ТОП новини

Уряд та парламент візьмуться за заміну міністрів


Прем’єр Юлія Тимошенко на засіданні Верховної Ради. 13 січня 2009 р.
Прем’єр Юлія Тимошенко на засіданні Верховної Ради. 13 січня 2009 р.

Київ – Найближчого тижня парламентська коаліція планує здійснити ротації в уряді. Найбільше претензій до міністрів, що займають пропрезидентську позицію. Політологи прогнозують, що прем’єрові навряд чи вдасться провести всі заплановані зміни через розбіжності серед членів коаліції.

Про намір здійснити в уряді суттєві кадрові зміни заявила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За її словами, питання мають бути винесені на розгляд парламенту вже найближчого тижня. Крім того, в статусі віце-прем’єр-міністрів мають бути затверджені голова групи радників прем’єр-міністра голови уряду Віталій Гайдук та голова ради інвесторів Сергій Тигіпко.

Деякі міністри «працюють» в Секретаріаті Президента

У парламентській коаліції поділяють думку про необхідність змін в уряді. «Вже видно, що багато міністрів, які пройшли по квоті НУНС та, до речі, й БЮТ, по своїм діловим та моральним якостям не відповідають цим посадам, – каже народний депутат від фракції НУНС Геннадій Москаль. – Частина міністрів перекуплена Секретаріатом Президента, і вони, працюючи в Кабміні, у той же час паплюжать уряд».

Урядовці та депутати з фракцій, що входять до коаліції, намагаються не називати прізвищ кандидатів на відставку та призначення. Неофіційно, за словами депутатів із фракції БЮТ, є велика ймовірність того, що свої посади втратять два урядовці, призначені за квотою їхньої політичної сили – міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський та міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук.

Проте найбільше претензій до міністрів призначених за квотою фракції НУНС та за ініціативи Віктора Ющенка. Адже пропрезидентська частина фракції НУНС фактично не увійшла до складу коаліції. А міністри-нашоукраїнці, за винятком хіба що головного міліціонера Юрія Луценка, здебільшого підтримують голову держави.

Комуністи тримають паузу

Як стверджують опоненти прем’єра, до уряду мають увійти представники Компартії. Зокрема, за словами лідера депутатської групи партії «Єдиний центр» Ігоря Кріля, Тимошенко має намір ініціювати заміну пропрезидентських гуманітарних міністрів – міністра культури Василя Вовкуна та міністра освіти Івана Вакарчука – представниками Компартії.

В інтерв’ю Радіо Свобода депутат-комуніст Олександр Голуб не підтвердив, але й не спростував цю інформацію. «Представники нашої фракції можуть бути на будь-яких посадах. У нас є різні фахові спеціалісти. Що стосується голосування.., то поки що ані партійне керівництво, ані фракція не обговорювали це питання».

Два шляхи коаліційних змін

Серед депутатів, навіть тих, котрі підтримують ідею ротації уряду, немає певності щодо того, що голосування таки відбудеться найближчого тижня.

«Ну, що можна в Україні прогнозувати?! – коментує ситуацію депутат-нашоукраїнець Геннадій Москаль. – Можна прогнозувати, що буде наступного тижня в німецькому Бундестазі чи у французькому парламенті. А як можна в українському парламенті прогнозувати?..»

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, головна проблема кадрових ротацій Кабміну полягає в тому, що фактично коаліція не має достатньої кількості голосів. Адже до її складу увійшли не всі, а лише більшість депутатів від фракції НУНС. Крім того, два коаліційні лідери – прем’єр Тимошенко та спікер Литвин – мають дещо відмінні погляди на мету кадрових змін. «Пані Тимошенко намагається зробити максимально керовану урядову команду без політиків, – каже політолог. – Але пан Литвин, який взяв на себе частину відповідальності за коаліцію, пропонує інші підходи: зокрема, надати крісла в уряді з урахуванням побажань опонентів. Тому часткові зміни в уряді можливі, але повністю плани і кадрові побажання пані Тимошенко реалізовані не будуть».

Остаточно щодо своєї позиції з кадрових питань політичні сили мають визначати впродовж понеділка, 2 лютого.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG