Доступність посилання

ТОП новини

Хорошковського призначили в СБУ. Пинзенику довелося виправдовуватися


Київ – Український політикум хитає. Традиційно! У продовженні президентсько-прем’єрського протистояння. Не встиг Кабмін звільнити Валерія Хорошковського з посади головного митника, як Президент призначив його першим заступником голови СБУ. Тим часом, у середу відразу двом урядовим прес-службам довелося реагувати на, так звану, таємну доповідну записку, яку, начебто Міністр фінансів Пинзеник направив Прем’єру Тимошенко.

Валерій Хорошковський
«Різке падіння митних надходжень у бюджет» – саме це є офіційною причиною звільнення Валерія Хорошковського з посади головного митника. Проте, оглядачі називають інші причини його звільнення. Насамперед, «близькість» до запеклого опонента Прем’єра Дмитра Фірташа.
Раніше Хорошковський виступав проти позиції Тимошенко щодо приналежності газу в українських підземних сховищах. На відміну від Тимошенко він наполягає, що цей газ належить «РосУкрЕнерго», тож його не можна розмитнити. У Секретаріаті Президента уже заявили, що звільнення Валерія Хорошковського пов’язане саме з його позицією щодо газу.
Ще однією із причин конфлікту між Тимошенко та Хорошковським став телеканал «Інтер». Тимошенко неодноразово заявляла про необ’єктивність цього каналу, який, за її словами, належить Фірташу. Після чого Хорошковський, який є власником U.A. Inter Media Group, до складу якої і входить телеканал «Інтер», звинуватив Тимошенко у спробах диктувати інформаційну політику каналу. Прес-секретар Прем’єр-міністра спростовувала його звинувачення.
За газом у «підземках» Хорошковський слідкуватиме із СБУ?
Тепер Валерій Хорошковського перший заступник голови СБУ. На цю посаду Президент призначив його раніше, ніж Кабмін звільнив із попередньої. У Службі безпеки Хорошковський відповідатиме за економічну безпеку та боротьбу із контрабандою.
Тим часом, Служба безпеки уже взялася за газ у «підземках», направивши застереження регіональній митниці із вимогою не допустити незаконних дій щодо «палива», яке знаходиться під митним контролем.
Президентські вибори з кожним днем все ближче, тож сьогодні всі більш-менш серйозні політичні гравці визначаються, у чиїй команді води грають, у Ющенка чи у Тимошенко, каже політолог Володимир Фесенко. Ну, а ситуація навколо звільнення та призначення Валерія Хорошковського не що інше, як боротьба за ресурс.
«Діють за принципом: ворог мого ворога – це наш союзник, наш друг. Це не гра, це боротьба, дуже серйозна боротьба за ресурс. Великі обсяги газу в газосховищах – це фінанси на [передвиборчу] кампанію», – зауважив політолог.
Що Пинзеник пише Тимошенко?
Неспокійно сьогодні і всередині самого Кабінету Міністрів. Напередодні ЗМІ розповсюдили, так звану, таємну доповідну записку, яку міністр фінансів Пинзеник начебто направив Прем’єру Тимошенко. У ній йшлося, що економічна ситуація в Україні нині найгірша у світі, і що зараз Україна переживає найглибшу із 1994 року фінансову кризу.
Сьогодні ж на це з’явилася реакція самого Пинзеника. Її поширили прес-служби Кабміну та Мінфіну. Однак у цих заявах є певні суперечності. За інформацією першої, Міністр назвав публікацію у ЗМІ «сфальсифікованою» та зазначив, що «не пише ніяких таємних доповідних записок уряду». А у заяві, розповсюдженій мінфінівською прес-службою йдеться, що «Міністр фінансів пише багато доповідних записок уряду, але вони не призначені для публічного обговорення».
Віктор Пинзеник
Сам же Міністр Пинзеник перебуває нині на лікарняному. Радіо Свобода намагалася з ним зв’язатися, однак слухавки він не знімав.
Експерти ж не виключають, що Пинзеник таки писав записку уряду, і припускають, що найближчим часом він може втратити міністерське крісло.
«Ця ситуація є тестом для Віктора Михайловича. Він мав публічно відповісти на цю записку. То факт, що Пинзеник пішов у тінь, до речі, у нас скоро пів Феофанії буде складатися із хворих чоловіків, які з Кабміну виходять у такому стані, то у підсумку він буде вимушений іти у відставку, але безславно», – зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода політолог Андрій Єрмолаєв.
Наступного тижня у Кабінеті Міністрів планується низка ротацій. На думку оглядачів, вони стосуватимуться передовсім фінансово-економічного блоку уряду.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG