Доступність посилання

ТОП новини

Чи стабілізується курс гривні?


Віктор Лисицький
Віктор Лисицький

Гість Свободи: Віктор Лисицький, керівник групи радників голови НБУ

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віталій Портников: Пане Вікторе, поясніть мені… От я йшов повз обміні пункти, і там різниця між курсами продажу і купівлі долара і євро така, якої я ніколи в житті не бачив. Так, здається, у 3-4 гривні різниця між цим курсами.
Тобто, якщо людина хоче купити, то вона може купити там за 9 чи 10 навіть гривень долар. А якщо вона хоче продати, то так вже за 6-7.
Як таке взагалі може бути?
Віктор Лисицький: Українці кинулися продавати валюту. Тенденція розвернулася і долар слабшає, а гривня укріплюється.
Віктор Лисицький:
Це означає, що українці кинулися продавати валюту.
- Чому?
Тому що були певні сигнали протягом останніх тижнів. Ці сигнали, на превеликий жаль, були не достатньо чіткими, але все ж таки нарешті вони справили позитивне враження.
Мені здається, що вчорашня заява Віктора Пинзеника, по яких курсах буде продаватися долар у четвер і в п’ятницю, справила надзвичайно позитивне враження, а потім ще деякі заходи.
Власне кажучи, тенденція розвернулася і долар слабшає, а гривня укріплюється. Саме тому ми спостерігаємо такі…
- А навіщо людям відразу йти до обмінних пунктів, продавати долари, коли вони ще не знають тенденції? Може, це просто спекуляція?
Важко сказати, що спекуляція, тому що у нас цих обмінних пунктів сила-силенна. Уявити собі, що це, скажімо так, відбувається якось скоординовано, при чому такі ж самі розриви і в банках…
- Звичайно, і в банках.
Уявити собі, що це якась така координація, знаєте, що сидить якийсь там мафіозі, який-небудь «хрещений батько» і керує цими процесами, то важко.
Віктор Лисицький: Відбувається те, що відбувається, що люди все ж таки зрозуміли, що треба продавати валюту, повертатися до рідненької гривні.
Я думаю, що це все ж таки просто відбиває загальні настрої людей. Люди уважно слухають телевізор, що там говорять по телевізору, читають Інтернет, потім у багатьох є різні обсяги доларових чи єврозапасів, вони постійно між собою спілкуються, і є таке, знаєте, одна бабця сказала, отаке радіо працює бездротове, і нарешті все ж таки відбувається те, що відбувається, що люди все ж таки зрозуміли, що треба продавати валюту, повертатися до рідненької гривні.
- А взагалі можна сказати, що гривня у цій ситуації може вистояти і забезпечити більш-менш спокійне існування тим, хто на неї розраховує, і, головне, тим, хто отримує у ній зарплату? А це, я думаю, 99% населення України.
Віталій Портников: Можна сказати, що гривня у цій ситуації може вистояти.

Віктор Лисицький: Я думаю, що вистоїть.
Я думаю, що вистоїть. Чому? Тому що дивіться, що відбулося. Отаке різке знецінення гривні стосовно до долара все ж таки вдарило по імпорту. І дефіцит торгівлі товарами зараз повинен суттєво скоротитися. Відповідно тиск на гривнюз боку незбалансованої торгівлі товарами вже піде геть.
Якщо взяти, наше виробництво, то дійсно, зараз спостерігається зниження обсягів і в будівництві, і в інших галузях, в промисловому виробництві.
Але не можна забувати, що протягом останніх 7-8 років і будівництво, і промислове виробництво зростало досить високими темпами. Хоча, на мій погляд, вони мають зростати ще більш високими темпами, якби у нас була інша влада, і якби українці були більш жорсткими у своїх вимогах до влади.
Всі ці зростання йшли досить впевнено протягом приблизно 6-7 років. І, зрозуміла річ, що після того, як кожний рік нарощувалися на 10-15% обсяги введення житла, зупинення зростання обсягів і навіть деяке зниження викликає стан, близький до шоку.
Але це я вважаю, що нічого такого радикального тут не відбудеться. Процеси всі там організаційні, організація самого будівництва не будуть зруйновані такими утрудненнями, протягом найближчих кількох місяців відновиться зростання.
І от на прикладі будівництва я хочу наголосити, що таке ж саме буде відбуватися і в інших секторах економіки.
- Ви сказали про «хрещеного батька», що його немає.
А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що він є, і що це Президент Віктор Ющенко, і що це він був зацікавлений в тому, щоб такі оборудки з гривнею відбувалися, і щоб з банками таке відбувалося. Вона відкрито звинуватила в цьому керівника держави. Це теж річ, на яку потрібно відповідати.
Я думаю, що пані Прем’єр сьогодні має з’явитися в телевізійному ефірі, ще про це скаже. Однак факт того, що ці слова прозвучали, він є переконливим для багатьох людей.
Віктор Лисицький: В цій ситуації більше всього страждає Кабмін.
- У цій ситуації більше всього страждає, так би мовити, Кабмін України. Дійсно, те, що склалося зараз на валютному ринку, в першу чергу вдаряє по наповненню бюджетів, не тільки державного бюджету, а бюджету соціальних фондів. Відповідно виникає певна напруга, певне є занепокоєння: що ж буде з виплатою пенсій, що буде з виплатою різної допомоги?
До речі, величезні обсяги допомоги виплачуються на сході. Це шахтарям значні обсяги виплат. І зрозуміла річ, що є така певна знервованість, скажімо так, що Кабмін і взагалі вся гілка виконавчої влади, перед нею стоять дуже нелегкі часи, як їм впоратися з цією ситуацією.
Причому впоратися так, щоб все ж таки зберегти темпи зростання краще всього, не допустити значного спаду виробництва і зберегти темпи нарощування соціальних виплат, соціальних гарантій, тобто темпи поліпшення життя широких верств українців.
Віктор Лисицький: Президент має більш моральну відповідальність, а Тимошенко, повинна просто, вибачте, «пахать» по 26 годин на добу. Вона і Пинзеник, і весь Кабмін для того, щоб впоратися з цією ситуацією.
Для неї зараз складні часи. Тому відповідна її критика зрозуміла, тому що Президент має більш моральну відповідальність, а Тимошенко, вона не просто моральна, а вона повинна просто, вибачте, «пахать» по 26 годин на добу. Вона і Пинзеник, і весь Кабмін для того, щоб впоратися з цією ситуацією.
- Як Ви вважаєте, голова НБУ, пан Стельмах залишиться при своїй посаді? Чи все ж таки уряд зробить все, щоб його позбутися? І чи взагалі варто позбуватися в такій ситуації керівника НБУ?
У першу чергу я хотів би, щоб ми все ж таки отримали відповідь. Ми – це українці, для котрих гривня, курс гривні до долара – це другий символ держави.
Ви, Віталію, добре пам’ятаєте, якою була наша держава до 1996 року, що потім відбувалося. Для нас це фактично другий символ держави. Після тризуба.
Мені здається, що в першу чергу треба зробити все, щоб найширші верстви нашого суспільства отримали інформацію, чому проводилася така невдала, «невнятная, косноязычная» валютна політика? Чому раптом було укріплення гривні ще в 2005 році?
Для того, щоб обмежити, обрізати поступлення на підприємства сходу і півдня, для того, щоб статки наших олігархів підрізати?
Чи були якісь більш фундаментальні думки, а не просто політична помста за те, що східні олігархи підтримували Партію регіонів, а не Ющенка на тих виборах?
Чому таке відбулося влітку, коли раптом та ще й зненацька було укріплено курс гривні до долара? При чому тривалий час ринковий курс гривні до долара був значно міцніший, десь копійок на 20, ніж офіційний? І всі мовчали, і всі нічого не помічали.
Віктор Лисицький: Це взагалі-то повний нонсенс, коли протягом тривалого періоду часу ринковий курс радикально відрізняється від офіційного, і влада нічого не робить і не пояснює!
Це взагалі-то повний нонсенс, коли протягом тривалого періоду часу ринковий курс радикально відрізняється від офіційного, і влада нічого не робить і не пояснює!
Знаєте, у нас щось приблизно було таке ще за часів Юхима Леонідовича Звягільського, коли було фактично 3 курси.
Я не намагаюся його звинуватити. Ну, була така ситуація в державі, просто збіглось, коли він виконував обов’язки Прем’єр-міністра. І от все мовчки-мовчки.
Коротше кажучи, я вважаю, що українці в першу чергу повинні зрозуміти, що відбулося з курсовою політикою НБУ, і після того будуть прийняті відповідні рішення.
У мене таке враження, що Володимир Семенович… Ще й не тільки його, скажімо так, усунуть з посади. Я взагалі б всерйоз розглядав питання і радикального оновлення складу ради НБУ, що вони там ходили, себе по стегнах хлопали і давали інтерв’ю наліво і направо замість того, щоб приструнити керівництво НБУ.
Я просто здивований. Я думаю, що так воно й повинно йти…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG