Доступність посилання

ТОП новини

Судді дедалі частіше потрапляють до кримінальної хроніки


Київ -- оголошення про розшук екс-голови Львівського апеляційного адмінсуду Ігора Зварича
Київ -- оголошення про розшук екс-голови Львівського апеляційного адмінсуду Ігора Зварича

Київ – Українські судді дедалі частіше опиняються в полі зору правоохоронних органів. Слідом за тепер уже екс-головою львівського окружного адміністративного суду Ігорем Зваричем в поле зору правоохоронців потрапив один із суддів Вищого господарчого суду.

У Генеральній прокуратурі висловлюють занепокоєння завеликими повноваженнями та надмірною корумпованістю суддівського корпусу.

Екс-голова Львівського апеляційного адмінсуду Ігор Зварич, який зараз у розшуку, подав два судові позови. В одному екс-суддя оскаржує постанову Верховної Ради про звільнення його з посади, мотивуючи це тим, що суд ще не назвав його винним у хабарництві. Інший позов стосується відміни ухвали Печерського суду Києва про надання дозволу на затримання і арешт.

Екс-суддя позивається з підпілля. Позови надійшли до суду поштою.

2 грудня проти тоді ще голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуку в робочому кабінеті і на квартирі Зварича працівники СБУ вилучили 1 мільйон доларів США і 2 мільйони гривень. Напередодні того, як Верховна Рада дала згоду на арешт Зварича, він зник із приватної лікарні, і зараз перебуває в розшуку.

Авто згоріло, суддя зник

Тим часом, неподалік Києва днями було знайдено автомобіль із обгорілим тілом людини. Авто належало судді Вищого господарського суду. Особу загиблого встановлюють.

В інтерв’ю Радіо Свобода ситуацію прокоментував керівник Центру громадських зв’язків столичного ГУ МВС Володимир Поліщук: «Автомобіль «Ніссан» належить судді господарського суду. Стараємося вийти з ним на зв’язок, він сам не з'являвся на роботі. Чи труп належить саме цій людині, встановить експертиза ДНК. Покищо що коментарів, що це за людина, ми давати не можемо».

Діагноз для Феміди

Сьогодні ж на брифінгу в Генпрокуратурі заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін висловив занепокоєння ситуацією з корупцією, що склалася в українській судовій системі.

На думку експертів, подібна ситуація спричинена тим, що останніми роками в Україні значно знизилися вимоги при формуванні суддівського корпусу.

«Криміналізація суддівського корпусу почалася за Кучми, а за Ющенка вона набула ознак «бєспрєдєльної», – каже колишній речник голови СБУ, а нині головний редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський. – Суддями почали призначатися люди без належної освіти, стажу роботи – за принципами кумівськими. А те, що зараз прокуратура почала війну з суддями, на жаль, пояснюється теж просто: іде боротьба за ринок послуг. І на цьому ринку стикнулася корумпована прокуратура і не менш корумпований суддівський корпус».

Також експерти наголошують, що історія із суддею Зваричем – це не виняток, а, радше, типовий діагноз для української судової системи.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG