Доступність посилання

ТОП новини

Черновецький – «мер Робін Гуд» чи легалізація абсурду


За обід з мером кожен заплатив по 50 тисяч доларів<br />(фото з сайту: www.segodnya.ua)
За обід з мером кожен заплатив по 50 тисяч доларів<br />(фото з сайту: www.segodnya.ua)

Київ – Двоє заступників столичного міського голови Леоніда Черновецького 25 грудня провели платні зустрічі із бізнесменами. А перед тим сам Черновецький пообідав із представниками грального бізнесу, кожен з яких заплатив по 50 тисяч доларів. Таке нововведення мер Києва називає запровадженням «заокеанського досвіду». А більшість опитаних Радіо Свобода юристів кваліфікують спілкування держслужбовців за гроші як корупцію.

Коли Робін Гуд полегшував гаманці заможних людей у Шервудському лісі, він знав, що перебуває за межами закону. Але не дуже тим переймався, бо сам не мав жодних преференцій від держави. Разом із тим, він дбав про народ, беручи на себе тим самим одну з головних функцій держави.

Київський міський голова і голова Київської міської державної адміністрації Леонід Черновецький є державним службовцем, із мандатом від киян, який він двічі підтвердив на виборах.

Тобто він керує столицею України цілком легально, на основі відповідних законів та законодавчих актів. А відтак його дії мають відповідати Закону України «Про державну службу» і статтям 1 і 5 Закону України «Про боротьбу з корупцією».

Долари «для улюблених бабусь»

Днями столичний мер оголосив про свою ініціативу збирати гроші з багатих різними способами і направляти їх на допомогу бідним, або як каже Леонід Черновецький – «моїм улюбленим бабусям». Із цією метою міський голова запровадив так звані благодійні обіди, на яких він та його заступники зустрічатимуться з бізнесменами.

При цьому кожний учасник зустрічі має заплатити чітко визначену суму: за зустріч із Черновецьким – по 50 тисяч доларів, а із заступниками – від 7 до 10 тисяч доларів, в залежності від кола питань, які будуть розглядатися.

У середу Леонід Черновецький вже зібрав на такому обіді 700 тисяч доларів.

Суддя у відставці Юрій Василенко вважає, що такі дії підлягають під кваліфікацію «вчинення злочину».

«Це підпадає не тільки під закон про корупцію, а це перевищення службових повноважень, за яке законом передбачено покарання позбавленням волі. І немає значення для бабусь, чи для себе, чи ще для когось. Він же сам юрист і мав би це розуміти», – каже Василенко.

Ці звинувачення категорично відкидає екс-голова Печерського суду столиці Микола Замковенко. Він каже, що Черновецький меценат.

«Якщо брати чисто кваліфікацію дій, які він робить, то – це меценатство. Можливо це неетично в деяких випадках, але тут немає складу злочину. Тому, що у людини немає мети заволодіти цими грішми. Він звертається до людей і вони йому дають гроші, а він їх оприбутковує і пускає на потреби міста чи пенсіонерів», – зазначає пан Замковенко.

Юриспруденція визначає меценатство як «добровільну безкорисливу діяльність фізичних осіб у матеріальній, фінансовій та іншій підтримці набувачів благодійної допомоги».

Робін Гуд не був банкіром

Однак, у безкорисливість Леоніда Черновецького не вірить юрист Владислав Андрущенко, голова товариства «Закон».

Він переконаний, що міський голова Києва не лише порушує законодавство, але й маніпулює свідомістю людей.

«Робін Гуд не керував «Правексбанком», він сам був бідним. Він забирав у багатих гроші і роздавав таким як він сам. Але якщо цим займається багата людина, то це нечесно», – наголошує правник.

Про ініціативи Леоніда Черновецького чула і директор Російського представництва міжнародної антикорупційної організації Transparency International Олена Панфілова.

Вона повідомила Радіо Свобода, що якби щось подібне заявив будь-який російський мер, то організація одразу би звернулася за поясненнями до правоохоронних органів.

«Тому що, якщо хтось просто хоче отримувати гроші за те, що є люди, які бажають насолодиться його компанією – це його справа. Але якщо при цьому будуть вирішуватися якісь питання за ці гроші – це безумовно корупція», – пояснює Панфілова.

Але при цьому додала, «ми не маємо прямого стосунку до України, і висловитися настільки жорстко про ініціативи Черновецького, я не можу».

Абсурд, який дорого коштує

Відомий український адвокат Тетяна Монтян слів не підбирає, вона цілком переконана, що Леонід Черновецький легалізує абсурд і протизаконні дії.

«Він займається відвертою корупцією публічно і просто «стібеться» з правоохоронних органів, які мають на це реагувати. Він не має права торгувати своєю посадою, незалежно від того з якою метою він це робить. Мені цікаво, до чого він ще дійде?! Він буде брати хабарі прямо посеред Майдану Незалежності?», – обурюється адвокат.

Між тим Леонід Черновецький має намір й надалі проводити благодійні обіди.

«Спершу пред’яви квитанцію, що заплатив за зустріч зі скромним мером, який любить бабусь, 100 тисяч доларів, а потім розповідай про свої проблеми», – каже київський міський голова. Також він має намір продавати посади своїх радників.

Правоохоронні органи поки що оцінки його діям не дають.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG