Доступність посилання

ТОП новини

Регіональні вибори в Іраку вважають кроком до демократії


Ірак – чорнило на пальцях виборців після голосування на виборах до рад, Аль-Наджаф, 31 січня 2009 р.
Ірак – чорнило на пальцях виборців після голосування на виборах до рад, Аль-Наджаф, 31 січня 2009 р.

Прага – Поки офіційних даних про суботні вибори до органів влади провінцій Іраку ще немає, неофіційно говорять про значні здобутки світської сили прем’єр-міністра Нурі аль-Малікі і невдачу релігійних сил. У світі вітають ці вибори. А в США президент Барак Обама говорить про близьке виведення значної частини американських військ, а в Конгресі починають перевіряти фінансові зловживання в перебігу іракської кампанії.

Єдине, що наразі відомо офіційно й напевне, – це що регіональні вибори в суботу взагалі відбулися, хоча й за рекордно низької участі в них, як то оголосив голова Незалежної виборчої комісії Фарадж аль-Хайдері: «Кількість виборців із правом голосу – близько 14 мільйонів 900. Кількість виборців, які проголосували, – 7 з половиною мільйонів. Явка виборців – приблизно 51 відсоток. Наприкінці цього тижня ми оголосимо попередні результати. Остаточні результати оголосять через два-три тижні».
Але неофіційно й без цифр усі говорять про те саме: що значного успіху досяг альянс світського спрямування «Держава закону», який створив прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі. Речник уряду Алі ад-Даббаг бачить ситуацію так: «Результати блоку прем’єр-міністра стали несподіванкою для багатьох. Гадаю, вони означають, що виникла нова сила, і то завдяки загальнонаціональним питанням, які вона порушила».
Якраз високі результати прем’єрового альянсу там, де раніше були значні здобутки шиїтських релігійних сил, а ще висока участь у цих виборах сунітів, стали особливостями нинішніх виборів.
Ісламісти програють, суніти відмовляються від бойкоту
У столиці Багдаді, за першими оцінками, блок прем’єра міг набрати більше голосів, ніж сила радикального шиїтського релігійного діяча Моктади ас-Садра, вельми популярного у двомільйонному районі багдадської бідноти, що й названий «Місто Садр» за ім’ям його батька. Один із мешканців іракської столиці Хашем ат-Тагабі вважає: «Це були вільні й демократичні вибори, і вперше в історії Іраку вони так зацікавили людей. Усе було дуже добре організовано. І, на мою думку, переможе список на чолі з прем’єр-міністром Нурі аль-Малікі».
А на півдні Іраку так само несподівано блок прем’єра, як виглядає, виграв у Верховної ісламської іракської ради, ще однієї шиїтської ісламістської сили. Мешканець міста Басри, який не назвав себе, пояснює: «Можу сказати, що і я, і моя родина, і мої друзі й сусіди голосували за список «закону й порядку» Нурі аль-Малікі. Саме він дав нам безпеку й порядок».
І там, де живуть суніти, вони цього року масово пішли на вибори. Суніти становлять меншість в Іраку, але за часів режиму Саддама Хусейна саме їхні представники творили владу країни, а після скинення режиму втратили свій вплив. Тож на знак протесту попередні такі регіональні вибори 2005 року суніти бойкотували. Цього ж разу в переважно сунітських місцевостях через високу явку довелося ще й продовжити час голосування.
Світ вітає іракські вибори, США розберуться з операцією в Іраку
Перші реакції на вибори надійшли з Заходу, і вони розцінюють це як успіх. У Франції особливо високу оцінку викликала участь сунітів, Велика Британія відзначила, що іракці пішли на вибори й попри залякування з боку деяких сил. У США вибори назвали «важливим кроком уперед» до демократії.
Крім цього вітання, президент США Барак Обама зробив на телебаченні ще одне оголошення: він очікує, що «істотна» кількість зі 140 тисяч американських військовослужбовців в Іраку повернеться додому протягом року. За його словами, тепер існує можливість передати іракцям більше відповідальності за безпеку в їхній країні.
А сама американська воєнна операція в Іраку, як і в сусідньому Афганістані, опиняється нині під прицілом американських законодавців. Конгрес створив спеціальну федеральну комісію з представників обох партій, яка вже нині починає розслідувати звинувачення в зловживаннях і корупції при укладанні урядових контрактів для цих операцій. За повідомленнями, вже відкрито понад 150 кримінальних справ, у яких ідеться про можливі хабарі, крадіжки, постачання бракованих виробів тощо, які обійшлися урядовим структурам у більш як 100 мільйонів доларів.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG