Доступність посилання

ТОП новини

Буш у Багдаді підписав договір


Під час четвертого візиту до Іраку президент Джордж Буш зустрівся з президентом Іраку Джалалом Талабані, Багдад 14 грудня 2008 р.
Під час четвертого візиту до Іраку президент Джордж Буш зустрівся з президентом Іраку Джалалом Талабані, Багдад 14 грудня 2008 р.

Нью-Йорк – У Багдаді Президент Сполучених Штатів Джордж Буш і прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі урочисто підписали новий договір про безпеку, який визначатиме статус американських військ в Іраку починаючи з Нового 2009-го року.

Справа у тому, що 31-го грудня закінчується термін мандату ООН, на підставі якого коаліція держав на чолі зі Сполученими Штатами Америки отримала найширші повноваження в Іраку. Вони включають ведення воєнних операцій і право заарештовувати без пред’явлення звинувачень осіб, підозрюваних у причетності до тероризму.

Нова двостороння американо-іракська угода має змінити деякі пункти мандату ООН і передбачає виведення американських військ у два етапи до кінця 2011-го року.

Перший етап почнеться наступного року, коли до кінця червня з Багдада та інших іракських міст буде відведено американські фронтові бригади. На їх місце стануть іракські війська, вишколені американцями.

Щоправда, генерал Рей Одерно, який нині командує американськими військами в Іраку, заявив, що певна кількість військ залишиться й виконуватиме допоміжну роль і після літа 2009-го року. Вони тренуватимуть та допомагатимуть іракським силам безпеки. Генерал наголосив, що американці тоді вже не братимуть участі у бойових діях. Ба більше, як стверджує міністерство оборони Іраку, американські війська залишатимуться в Іраку лише з дозволу уряду країни.

На прес-конференції у Багдаді після підписання двосторонньої угоди президент Іраку Джалал Талабані назвав Буша «нашим близьким другом», який «допоміг вивільнити Ірак» з-під диктатури Саддама Гуссейна. «Завдяки йому і його мужньому керівництву, - сказав Талабані, - ми є тут». Одначе, Буш визнав той факт, що попри всі успіхи останнього часу, війну досі не закінчено.

В Іраку залишається майже півтораста тисяч американських військ. На війні загинуло понад 4200 військовослужбовців США. Війна, відколи вона почалася 5 років 9 місяців тому, коштувала країні 576 мільярдів доларів і вкрай непопулярна в американському суспільстві, як, зрештою, і в Іраку. Під час прес-конференції репортер з Єгипту навіть жбурнув у президента Буша пару черевиків на знак зневаги. Його, щоправда, колеги схопили й притисли до підлоги.

Брак Обама обіцяв вивести війська з Іраку за певних умов

Дійсно, Барак Обама, новообраний президент США обіцяв, що поверне американські війська з Іраку додому упродовж перших 16 місяців свого президентства, але за умови, що військове командування погодиться, вважаючи, що це виведення не загрожуватиме ані американському персоналові в Іраку, ані безпеці тієї країни.

Барак Обама казав, що перший свій день у Білому домі він присвятить нараді з Об’єднаним комітетом начальників штабів збройних сил, щоб дати їм нове завдання: закінчити війну в Іраку. Разом з тим, Обама вважав за необхідне істотно збільшити військову присутність в Афганістані, де останнім часом активізувався рух талібів, ісламських екстремістів, а також щоб забезпечити вільне мореплавство у Перській затоці.

Новообраний президент США вирішив залишити на посаді глави Пентагону Роберта Ґейтса, міністра оборони в адміністрації президента Буша. Ґейтс цими днями заявив, що до Афганістану направлять додатково 20-тисячне військо.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG