Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан вирішив закрити американську базу на летовищі Манас


Президент Киргизстану повідомив сьогодні, що уряд його країни вирішив припинити використання військово-повітряної бази США, яку використовують для відправлення вантажів силам НАТО в Афганістані, «після того, як Вашингтон відмовився вести переговори про кращу компенсацію».

Курманбек Бакієв зробив цю заяву в Москві після зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим.

Заява пролунала після того, як Медведєв оголосив, що Росія надасть Киргизстану кредит у 2 мільярди доларів і безоплатну допомогу, розміром 150 мільйонів доларів.

У вівторок увечері відомий російський військовий експерт Павел Фельґенґауер, в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментував заяву у Москві киргизького президента Бакієва так: «Оскільки для нової адміністрації США, для нового президента Барака Обами операція в Афганістані є пріоритетом, то зараз Росія явно використала гроші, яких у неї не так вже й багато у зв’язку з кризою, щоб «видавити» із Киргизстану американську базу, яка використовується для операцій в Афганістані, тобто, Москва активно протидіє одній із основних зовнішньополітичних ліній нової адміністрації США. Це прямий виклик Бараку Обамі особисто від Путіна та Медведєва».

Минулого місяця командувач американськими військами в Афганістані та Іраку генерал Девід Петреус повідомив, що отримав запевнення від киргизьких офіційних осіб, що вони не планують закривати базу.

Речник Пентагону Джеофф Моррелл заявив, що Сполучені Штати сподіваються, що далі зможуть використовувати військову базу Манас, назвавши її надзвичайно важливою для забезпечення військ США в Афганістані.

Вчора спеціальний представник НАТО Роберт Сіммонс заявив, виступаючи у Бішкеку, що при можливому рішенні керівництва Киргизстану закрити американську базу на летовищі Манас Альянсові довелося б про це пожалкувати.

Протягом останніх місяців у Киргизстані пройшла низка демонстрацій із закликом закрити базу на летовищі Манас.

США відкрили авіабазу в 2001 році за мандатом ООН. Мета такого кроку – надавати допомогу силам коаліції в Афганістані.

Зараз там дислоковані понад тисяча військовослужбовців.
XS
SM
MD
LG