Доступність посилання

ТОП новини

Ісландія – ЄС: шлюб з розрахунком?


Брюссель – Тимчасовий уряд Ісландії оголосив про наміри змінити Конституцію. Головна мета такого кроку – адаптація головного закону для того, аби пришвидшити вступ Ісландії до Європейського Союзу. З того часу, як цю країну глибоко сколихнули наслідки світової кризи, ідея вступу Ісландії до співдружності європейських країн має чималу підтримку як серед політиків, так і серед населення. Вважається, що членство у ЄС дозволить їм краще протистояти кризі та управляти своєю економікою. Проте, ідея ісландської євроінтеграції має у «країні гейзерів» також чимало супротивників.

Невелика північна країна з населенням 320 тисяч громадян, Ісландія ще донедавна стояла поряд із найпроцвітаючими країнами планети. Проте, за один тиждень у жовтні минулого року її банківська система зазнала краху і офіційний Рейк’явік змушений був визнати, що держава опинилася на межі банкрутства.

Такої великої уваги до Рейк’явіка з боку іноземних журналістів, як нині, ісландці не бачили з 1986 року, коли тут зустрічалися Рейган із Горбачовим.

Протести проти банкірів та урядовців

Масові протести, викликані фінансово-економічною кризою, безробіттям та невдоволенням роботою уряду консерваторів, призвели минулого тижня до безпрецедентних форсованих змін у владі Ісландії. Тимчасовий уряд, очолений лівоцентристами, які давно «тягнуть» Ісландію до європейської спільноти, оголосив про дострокові вибори та референдум з питань вступу до ЄС та переходу на євро.

Протягом всієї своєї історії ця острівна країна була під чиєюсь владою або протекторатом. Із зникненням останньої американської військової бази у 2006 році, тут почали нерідко говорити про настання незахищеності та вразливості Ісландії. Це і є одним із аргументів членства в ЄС, каже професор політології Ісландського університету в Рейк’явіку Палтюр Тоурхалссон.

«Раптом Ісландія опинилася без захисту, вперше за останні декілька століть, – пояснює професор. – Ми – частина економічної зони Європи, європейського ринку та зони вільного руху товарів та людей. Але відсутність захисту з боку євроустанов, єдиної євровалюти та Європейського центробанку може призвести до руйнівних наслідків».

Тим часом Брюссель мало зважає на нестабільність та збідніння цієї арктичної країни. Комісар із розширення Олі Рен неодноразово зазначав, що вступ Ісландії до ЄС не займатиме багато часу. В одному з останніх інтерв’ю він навіть назвав 2011 рік імовірним для її приєднання до Євросоюзу.

Членство Ісландії у Європейській Економічній зоні означає, що дві третини підготовчої роботи до вступу країни-кандидата вже позаду. Однак, Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що до Комісії поки не надходило жодного запиту від Ісландії про приєднання.

«Хоча це дуже дружня країна та член економічної зони, проте, їхнє бажання ще свідчить, що попри всі труднощі Євросоюз залишається дуже привабливим. Той факт, що ми маємо не лише країни-кандидати, але й інші держави, які бажають приєднатися, свідчить про успіх інтеграційного процесу Європи», – зазначає голова Єврокомісії.

Риболови: «ЄС нас покладе на коліна»

Проте, далеко не всі ісландці вбачають євроінтеграцію привабливою. Найпопулярніша серед населення партія Лівого Зеленого Руху вже заявила, що на референдумі голосуватиме проти членства у ЄС. Один із її лідерів, Фіннюр Телсьєн відкрито зазначає, що така позиція викликана «браком демократії та недостатньою прозорістю того, що здійснюється у серці ЄС», маючи на увазі брюссельські євроустанови.

Без особливого захоплення перспективу членства в ЄС розглядають також ісландські риболови – одні з головних наповнювачів державної скарбниці. Для них вступ до ЄС означатиме згоду з великими обмеженнями та регуляціями, якими відомий Євросоюз. Риболови Ісландії висловлюють надію, що до вступу до ЄС справа не дійде. «Риболовна промисловість Європейського Союзу корумпована та майже знищена. Приєднання до неї покладе на коліна всю риболовлю Ісландії», – заявляють вони.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG