Доступність посилання

ТОП новини

Екологи закликають рятувати кажанів, щоб вони потім врятували людство


Фотографія кажана із книги «Будьте дружні до кажанів»
Фотографія кажана із книги «Будьте дружні до кажанів»

Київ – Скандал навколо закону про захист кажанів, який так і не ухвалила Верховна Рада, зробив Україну «білою вороною» у світі, вважають екологи. Про те, що загрожує цим тваринам, хто бореться за їхній порятунок, і чи можуть кажани, скажімо, допомогти у подоланні економічної кризи?

«Угода про збереження кажанів» – це одна з міжнародних угод у рамках Боннської конвенції про збереження мігруючих видів, до якої Україна приєдналася з-поміж інших 108 країн.
Начальник відділу охорони тваринного світу Мінприроди Володимир Домашлінець вважає, що закон «Про поправки до Угоди про збереження кажанів у Європі» необхідний: така вже правова система в Україні, що для ратифікації всіх міжнародних угод потрібні відповідні закони. Не ухваливши цей закон, Україна порушила цілу низку міжнародних угод, а ще поставила під загрозою знищення 12 видів тварин, занесених до Червоної книги.
Кажани: загроза національній безпеці чи вихід із кризи?
Тим не менше, частина депутатів, зокрема, члени Партії регіонів, побачила в ньому приховану загрозу: бо кажани відривають від більш нагальної роботи! Закон так і не набрав належної кількості голосів. Але, за словами керівника дружини з охорони природи «Зелене Майбутнє» Олега Андроса, на «праведне» обурення Верховна Рада витратила час, достатній, щоб проголосувати «за» і ухвалити ще низку антикризових нормативних актів. Безневинні тварини просто стали черговою розмінною монетою у політичних баталіях, зазначає Олег Андрос.
Загалом кількість кажанів в Україні за останні 40 років зменшилася більш ніж у 100 разів. Вони гинуть від пестицидів, їх виганяють із горищ та печер – такі факти оприлюднюють екологи. У той же час користь від кажанів – просто неймовірна: за добу одна їхня колонія знищує 130 кілограмів шкідливих комах, і зупиняє навалу будь-яких сільськогосподарських шкідників.
Саме кажани здатні допомогти сільському господарству України обходитися без пестицидів, підняти врожаї та достойно вийти із кризи, вважає голова Українського посту з охорони кажанів НАН України Олена Годлевська.
«Економічне процвітання пов’язане зі зменшенням використання пестицидів, і збільшенням чисельності кажанів. Але, на жаль, їхні темпи розмноження навіть менші, ніж у людини. А в Україні діє ще один руйнівний чинник: традиційне негативне ставлення до цієї тварини. Ми стикалися з абсолютно дикими випадками: в одній з печер Тернополя знайшли кількох тварин, яких було вбито і пошматовано», – зазначає Олена Годлевська.
Будівельники пакують червонокнижних тварин і вивозять на сміття
На допомогу симпатичним і беззахисним істотам прийшла наукова спільнота. При Національному університеті біоресурсів та природокористування створено Центр реабілітації кажанів. Саме сюди жителі Києва передають їх, коли знаходять на дахах, у підвалах та закапелках під час ремонту, говорить засновник Центру Володимир Тищенко.
«Ми поміщаємо їх у зимівельні приміщення, а навесні випускаємо. Один із останніх випадків трапився біля Золотих Воріт. Колонія рудої вечірниці, зникаючого виду кажанів, забилася під гіпсокартонну стіну. Керівник офісу наказав робітникам розібрати стіну і скласти тварин до мішка. Нам зателефонували в останній момент: «Або заберіть, або ми їх викинемо». На жаль, після такого поводження вижило з них близько половини...», – розповів Центр реабілітації кажанів
Сьогодні, незважаючи на фінансову кризу, у багатьох країнах світу ухвалюють закони на захист тварин. Адже природа нині перебуває у ще більшій кризі, ніж людство. Днями Німеччина виділила на захист біологічного різноманіття півмільярда євро. Країни Африки ­– не скаржаться на свою бідність, а готують окрему конвенцію із захисту кажанів. А в Україні все з точністю до навпаки.
Науковці кажуть, що в кажана слух – чи не найкращий у світі. А у людини, мабуть ­– найгірший. Бо ми вперто не чуємо, як ці крилаті істоти волають про допомогу.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG