Доступність посилання

ТОП новини

«Фаїну» можуть відпустити в ніч на четвер або в четвер уранці – повідомлення


З’являються нові підтвердження, що сомалійські пірати, які понад чотири місяці тому викрали судно з переважно українським екіпажем і вантажем зброї на борту, вже отримали викуп за нього.

Агентство Associated Press із посиланням на «особу, причетну до переговорів» про звільнення «Фаїни», повідомило в середу ввечері, що того дня по обіді літак із грішми вилетів зі столиці сусідньої Кенії Найробі й по тому скинув свій вантаж на судно.

Як пише агентство, зазвичай пірати відпускають викрадене судно після того, як перераховують гроші і перевіряють, чи вони справжні.

У Москві передачу викупу підтвердив головний редактор інформаційного «Морського бюлетеню – Совфрахт» Михайло Войтенко, який перебуває в постійному контакті з власником.

На сайті цього бюлетеню вже є і звернення власника судна Вадима Альперіна з проханням утриматися від коментарів і дочекатися, доки пірати зійдуть із борту судна.

Про суму викупу ці джерела не повідомляють.

Раніше в середу агентство Reuters теж із посиланням на місцевого мешканця, який допомагав вести переговори з викрадачами, але не побажав називатися на ім’я, поінформувало, що пірати вже отримали 3 мільйони 200 тисяч доларів викупу і ділять між собою гроші на викраденому ними судні.

За словами цієї особи, яка перебувала в сомалійському порту Харардере, біля якого утримують «Фаїну», судно відпустять «найближчими годинами».

Водночас у Східноафриканській програмі допомоги мореплавцям, яка з Найробі відстежує дії піратів у регіоні, чільний представник цієї організації Андрю Мванґура підтвердив, що переговори про звільнення судна в обмін на викуп завершилися. За його словами, які наводить увечері в середу сайт британської газети The Times, він теж має інформацію, що викрадачі перелічують гроші, і судно можуть відпустити вже посеред ночі чи рано-вранці в четвер.

Судно «Фаїна» з 20 членами екіпажу, з яких 17 громадян України, 2 росіян і 1 мешканець Латвії, викрали біля узбережжя Сомалі ще 25 вересня. На його борту – вантаж із 33 танків і значної кількості іншої зброї і боєприпасів, що прямував до Кенії, яка закупила його в України.
XS
SM
MD
LG