Доступність посилання

ТОП новини

Комiсiя парламенту: Крадіжок газу не було


Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування функціонування газотранспортної системи й забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках заперечує заяву керівництва Росії про несанкціонований відбір Україною транзитного газу.

Про це йдеться в попередньому звіті комісії, оприлюдненому її головою Інною Богословською на засіданні парламенту.

За даними комісії, з 1 до 7 сiчня «Нафтогаз України» тимчасово використовував для технiчних потреб (для забезпечення транзиту росiйського газу до Європи) 52,2 мільйона кубометрів росiйського природного газу, якi повернув згодом.

У матерiалах комiсiї, розмiщених на сайтi Верховної Ради, зазначається також, що «Нафтогаз» використовував ще 140 мільйонів кубів газу на перекомутацiю ГТС пiсля повного припинення постачань газу з Росiї, хоча росiйський «Газпром» класифiкував це як несанкцiонований вiдбiр транзитного газу.

«Тимчасова слідча комісія встановила, що під час відбору газу в діях посадових осіб «Нафтогау України» і «Укртрансгазу» не було наміру викрадення. По суті, це було тимчасове вилучення у зв'язку з технічними проблемами переведення ГТС України у зворотний режим», – сказано у звіті.

Росiйська сторона пiд час газового конфлiкту неодноразово звинувачувала Україну в крадiжках транзитного газу.

Єврокомiсар Андрiс Пiєбалґс наприкiнцi сiчня повiдомив, що європейський спостерiгачi не встановили факту крадiжки газу в Українi.

XS
SM
MD
LG