Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльтяни обирають парламент і близькосхідну політику


Ізраїль – Парламентські вибори в Єрусалимі, 10 лютого 2009 р.
Ізраїль – Парламентські вибори в Єрусалимі, 10 лютого 2009 р.

Прага – В Ізраїлі завершуються вибори до парламенту, результати яких можуть вплинути на долю мирного процесу на Близькому сході. Очікують, що ці вибори зміцнять позиції правих сил. Але інтрига залишається, адже 15 відсотків ізраїльських виборців до сьогоднішнього дня ще не знали кого варто підтримати.

За даними попередніх опитувань, найбільше ізраїльтяни довіряють колишньому прем’єрові Біньяміну Нетаньягу та його правій партії «Лікуд». Але останніми днями йому на п’яти почала наступати партія «Кадіма», яку очолює поміркована міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні.
Сьогодні вона закликала співвітчизників прийти на виборчі дільниці, незважаючи на негоду.
«Я щойно зробила те, що хотіла, щоби зробив кожен громадянин. Вийдіть із дому, незважаючи на те чи падає дощ, тепло чи холодно, і прийдіть на виборчі дільниці... Думайте про надію і про те як кожен із вас хотів би почуватися, коли оголосять результати»­, – закликає Ціпі Лівні.
Вона несе політичну відповідальність за січневу війну Ізраїлю у Смузі Гази і представляє себе як жорсткого, але разом з тим поміркованого політика. На відміну від правих сил, Лівні виступає за мирні переговори з палестинцями в обмін на землю.
Ізраїльтяни й далі найбільше турбуються за свою безпеку, адже після останньої війни ракетні обстріли Ізраїлю не припинилися. Найкраще подбати про їхній захист обіцяє колишній прем’єр Біньямін Нетаньягу. Він вважає, що Ізраїль надто рано згорнув військову операцію в смузі Гази.
«Багато людей хочуть змін, хочуть революції, безпеки, любові і надії. І я думаю, що вони сьогодні зроблять такий вибір»­, – заявив Нетаньягу, закликаючи голосувати за партію «Лікуд».
Голосування в Ізраїлі має завершиться о 22 годині за київським часом, тоді й оголосять дані екзит-полів. А перші результати виборів очікують вже у середу вранці.
Коаліція неминуча
Хто б не переміг, щоб керувати Ізраїлем, він буде змушений формувати коаліцію. Кнесет, парламент країни, нараховує 120 місць. За прогнозами, ні партія «Лікуд», ані «Кадіма» не зможуть набрати більше ніж 30 місць кожна.
А «золота акція» може виявитися у лідера націоналістичної партії «Наш дім – Ізраїль» Авіґдора Лібермана, вихідця з колишнього Радянського Союзу, якому прогнозують третє місце. Його передвиборчі заклики вже наробили чимало галасу. Ліберман закликає забрати ізраїльські паспорти у громадян арабського походження, «нелояльних» до Ізраїлю. У відповідь арабські лідери називають його «расистом».
День виборів в Ізраїлі є вихідним, але громадський транспорт працює за звичайним графіком, щоб люди могли дістатися до виборчих дільниць. Незважаючи на сильний вітер і дощ, за даними Центральної виборчої комісії Ізраїлю, станом на середину дня явка виборців була навіть вищою ніж на попередньому голосуванні 2006 року.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG