Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичні проекти Росії як продовження зовнішньої політики


Прага – Наскільки пов’язані експорт російських енергоносіїв та зовнішня політика Кремля? Чи можна передбачити, що робитиме російська влада, залежно від вартості газу і нафти? На думку угорської дослідниці Аніти Орбан, такий зв’язок беззаперечний. Вона очолює «Енергетичний інститут Сузір’я» у Будапешті та є автором книги «Влада, енергія і новий російський імперіалізм».

Аніта Орбан вважає, що Росія намагається відновити той вплив, який колись мав Радянський Союз у Центральній Європі. А російські енергетичні компанії є не лише інструментом, але й джерелом такої політики.

«Російській державі потрібно мати певний рівень влади, я маю на увазі рівень доходів від податків та інших зборів, щоб мати можливість проводити свою зовнішню політику. А для цього вона використовує російські енергетичні компанії»¬¬, – сказала Радіо Свобода угорський експерт.

За два останні десятиліття Орбан помітила дві хвилі просування російських енергетичних компаній у центрі Європи. Це ті часи, коли російська держава була відносно сильною. «Газпром» активно засновував спільні підприємства в регіоні у 1994-96 роках. Потім про росіян майже не було чути. А у 2000 році, коли президентом Росії став Володимир Путін, то почалися друга хвиля активності. Російська державна скарбниця наповнювалася грошима від продажу енергоносіїв і російські компанії відновили свій марш Європою.

На відміну від інших оглядачів Аніта Орбан не вважає це заслугою саме Путіна. Вона зауважує, що ідея спільно просувати енергетичні та зовнішньополітичні інтереси вкорінилася в Росії ще в 1990-ті роки, за часів президентства Бориса Єльцина.

Наступна ціль Росії – південь Європи

Угорська дослідниця очікує, що з падінням світових цін на енергоносії зменшиться і зовнішньополітичний апетит Кремля. Зменшиться, але не зникне. І тут Росія буде зосереджуватися на тих енергетичних проектах, які матимуть найбільший зиск для її зовнішніх інтересів.

Аніта Орбан вважає, що це буде, зокрема, проект «Південний потік». «Він насправді збільшить залежність від Росії всього регіону півдня і сходу Європи – Болгарії, Румунії, Сербії, Угорщини, а також сусідніх держав – на невизначений період, на кілька десятиліть», – зазначає пані Орбан.

Ці держави уже зараз сильно залежні від імпорту російського газу. Альтернативою може стати газогін «Набукко», на підтримку якого нещодавно виступив Європейський Союз.

Але Аніта Орбан говорить, що коли ціни на енергоносії зростуть, то «Газпром» матиме всі можливості, щоб запевнитися, що «Південний потік» обжене «Набукко». А тоді Росія зможе тримати в кулаці весь південь і схід Європи та навіть просуватися вглиб континенту.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG