Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко просить КСУ розтлумачити механізм заміни урядовців


Президент Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням розтлумачити статті Основного закону щодо конституційного механізму заміни окремих членів уряду.

Про це повідомила заступник голови Секретаріату Президента, представник глави держави в КСУ Марина Ставнійчук.

Вона нагадала, що 16 грудня минулого року в парламенті оголосили про створення коаліції і, за конституційною процедурою, після цього коаліція мала запропонувати кандидатуру прем’єра і членів уряду.

Однак, як заявила представник Секретаріату, цього не відбулося.

Натомість, зазначила Ставнійчук, сьогодні, через два місяці, постало питання заміни окремих членів уряду.

У зв’язку з цим вона нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного Закону з’явився такий термін, як «парламентська коаліція». Причому, за її словами, безпосередньо з фактом формування коаліції пов’язана процедура формування уряду.

Зокрема, Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд Президента кандидатуру Прем’єр-міністра, а прем’єра – кандидатури міністрів.

Як зазначила Ставнійчук, у березні минулого року Конституційний Суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції.

Таким чином, за її словами, після формування нової коаліції в грудні минулого року, а також у зв’язку з сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів постає необхідність для роз’яснення Конституційним Судом механізму такої ротації.

Президент просить КСУ розглянути це питання як невідкладне.
XS
SM
MD
LG