Доступність посилання

ТОП новини

Через 40 років українців стане менше на 10-15 мільйонів?


Київ – За прогнозами ООН, у період 2009-2050 років чисельність населення в Україні зменшиться на 15 мільйонів осіб. Про це йдеться в доповіді Генерального секретаря ООН про світові демографічні тенденції. Прогнози вітчизняних експертів дещо оптимістичніші.

Проте фахівці єдині в думці, що змінити демографічні тенденції навряд чи вдасться. Тож Україна, зіткнувшись із браком робочих рук, змушена буде стимулювати міграцію з інших країн.

Сумне лідерство

За даними ООН, у найближчі 40 років близько 45 промислово розвинених країн зіткнуться зі скороченням чисельності населення. Проте Україна у цій тенденції – лідер. Її населення скорочується найшвидшими темпами. За роки незалежності українців стало менше приблизно на 7 мільйонів осіб.

Згідно з прогнозами ООН, до 2050 року в Україні лишиться близько 30 мільйонів корінних мешканців. Вітчизняні демографи дещо оптимістичніші.

«За нашими прогнозами, до 2050 року в Україні буде приблизно 35 мільйонів населення, – каже заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Ольга Макарова. – Чи буде це складати якусь загрозу, це у великій мірі залежатиме від політики, насамперед це міграційна політика. Наскільки Україна буде сприяти міграції з-за кордону».

Внутрішній український дисбаланс

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень, найбільших демографічних втрат зазнали південно-східні області. Цьому сприяє зайнятість на потужних промислових виробництвах, погана екологія, міграція населення та нездоровий спосіб життя – саме тут найбільший відсоток людей, хворих на алкоголізм.

Нині народжуваність перевищує смертність лише в чотирьох західноукраїнських областях (Закарпатська, Івано-франківська, Волинська, Рівненська) та у місті Києві.

Зараз поширені не так внутрішні міграції населення, як виїзд за кордон. Хоча, в цілому, сальдо міграції є позитивним: в Україну на постійне місце проживання приїздить людей більше, ніж виїздить за кордон.

На думку фахівців, змінити демографічну ситуацію можна передусім через стимулювання міграції. Проте наразі в Україні немає продуманої та послідовної міграційної політики.

«Міграційної політики в державі немає, – каже колишній голова держкомітету з питань національностей та міграцій, народний депутат Геннадій Москаль. – Бо нею ніхто не займається. Сьогодні держава списує кожного року десятки сіл, які зникають – і на тому все. Більше року Президент гальмує створення державної міграційної служби. Два рази Кабмін приймав рішення створити міграційну службу, яка є в усіх країнах, зокрема, у Російській федерації».

Українські керманичі сперечаються щодо того, кому мало б бути підпорядкована така державна міграційна служба.

Хто стане сусідом українця?

За прогнозами ООН, населення Землі в цілому буде зростати, а відтак міграцій населення не уникнути. Тож Україна з цілої низки причин має стикнутися з напливом вихідців з інших країн.

За даними демографів, зараз серед тих, хто приїздить до України на постійне місце проживання, переважають вихідці з колишніх республік Радянського Союзу. Але є тенденції до зростання мігрантів із Китаю. Перспективними в плані міграції до України є країни Південно-східної Азії. А згодом до них можуть приєднаються вихідці з Африки.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG