Доступність посилання

ТОП новини

Коновалюк називає «цинічном фарсом» зустріч моряків «Фаїни» Президентом


Голова колишньої Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з'ясування обставин поставки до Грузії української військової техніки з метою встановлення фактів порушення законодавства України та норм міжнародного права Валерій Коновалюк заявив, що Тимчасова слідча комісія (ТСК) виявила факти незаконної торгівлі зброєю, що перевозили на захопленому сомалійськими піратами судні «Фаїна».

За словами Валерія Коновалюка, участь Президента України Віктора Ющенка в зустрічі моряків «Фаїни», які перебували у полоні сомалійських піратів понад чотири місяці, є «цинічним фарсом».

За його словами, «з одного боку заручників «Фаїни» мордували пірати, з іншого боку вони потерпали від бездарних дій, а радше злочинної бездіяльності спецслужб на чолі з найвищим політичним керівником України».

«Я особисто після цього не наважився б поїхати зустрічати визволених із полону моряків», – сказав Валерій Коновалюк.

Він зауважив, що ТСК закінчила своє розслідування і серед іншого виявила також порушення, що стосуються продажу військової техніки, яка перебувала на борту «Фаїни».

Зокрема, зауважив голова колишньої парламентської комісії, встановлено, що кенійська армія взагалі не використовує зброю радянських зразків, а вантаж «Фаїни» був призначений для Південного Судану.

Народний депутат заявив, що всі дії Служби зовнішньої розвідки фактично були направлені лише на те, щоб приховати дані факти. Він додав, що раніше на цьому не можна було наголошувати, оскільки це могло завдати шкоди здоров’ю та життю полонених моряків.

«І взагалі, якщо б кошти для визволення бранців «Фаїни» було зібрано оперативно, то членам екіпажу не довелося б стільки часу проводити в полоні», – вважає Валерій Коновалюк.

Він також заявив, що всі дії Президента України та Служби зовнішньої розвідки є «не більше, ніж фарсом».

Крім того, Валерій Коновалюк повідомив, що наступного тижня вимагатиме створити у Верховній Раді спеціальну комісією, яка займеться вивченням справ, що пов’язані з «Фаїною».

13 лютого звільнені моряки спеціальним рейсом прибули із Момбаси (Кенія) до Києва.

Деякі з нинішніх тверджень Коновалюка раніше вже були спростовані. Зокрема, заяву про призначення вантажу «Фаїни» для Південного Судану неодноразово заперечили високі урядовці України, Кенії, яка закупила озброєння в України, і представники Південного Судану. Кенія, яка раніше мала озброєння західного походження, останніми роками почала активно закуповувати і зброю радянських зразків, головно в України.

Раніше Коновалюк як голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин поставки до Грузії української військової техніки неодноразово виступав із заявами про порушення з постачанням української зброї до Грузії, але підтверджень своїм словам не наводив, а державні органи в відповідь спростовували ті слова.

Зокрема, СБУ заявляла, що за результатами визначених законодавством слідчих дій жодних порушень національного законодавства України та міжнародних угод у справі з Грузією не виявлено і, таким чином, «усі необґрунтовані твердження та припущення народного депутата України Валерія Коновалюка не відповідають дійсності та є інсинуаціями на шкоду національній безпеці України».

У середині грудня минулого року Верховна Рада, вислухавши заяви Коновалюка про результати роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань з’ясування обставин поставки до Грузії української військової техніки, постановила припинити діяльність цієї комісії.
XS
SM
MD
LG