Доступність посилання

ТОП новини

Литвин підпише регламент замість Президента і надасть йому сили закону


Голова Верховної Ради обіцяє скористатися своїм правом і самому підписати закон про організацію і порядок діяльності парламенту в понеділок, якщо доти його не підпише Віктор Ющенко, сказав Володимир Литвин у неділю.

На початку лютого Верховна Рада знову подолала вето Президента на цей закон, який він перед тим ветував двічі. У понеділок збігає термін, у який голова держави має відтак підписати цей закон. У Секретаріаті Президента заявляли, що, найімовірніше, Ющенко не підпише «ілюзію закону», зі змістом якого він не згоден.

Литвин тим часом заявив також, що можливість одночасних дострокових виборів і Верховної Ради, і Президента залежатиме від розвитку подій в Україні, а не від ініціатив «тієї чи іншої політичної сили, яка вже порахувала свої шанси».

Нинішні ж події спікер назвав «знущанням із людей, що добре видно на прикладі міста Києва», і висловив переконання, що, якщо це триватиме, «люди вийдуть і просто зметуть усіх».

За його словами, в такому разі «під питанням будуть будь-які вибори і взагалі чи буде країна».

Виступаючи перед журналістами під час робочої поїздки до Фастова Київської області, Голова Верховної Ради також висловив думку, що в виборах на місцевому рівні треба повернутися до мажоритарного принципу.

При цьому він додав, що буде започаткована ініціатива створювати ініціативні групи і збирати підписи за те, щоб провести референдум про скасування місцевих виборів на пропорційній основі, якщо цю пропозицію не підтримає парламент.

Хто саме започаткує цю ініціативу, Литвин не уточнював.

Зі ще одного питання, кадрових змін в уряді, спікер висловив думку, що при формуванні уряду необхідно відмовитися від «залізобетонного квотного принципу» розподілу посад між політичними силами, який він назвав «знущанням із країни».

Потрібно запропонувати кандидатури людей, які «могли б собою закрити ту чи іншу сферу» – в уряді мають працювати професіонали, заявив Володимир Литвин.
XS
SM
MD
LG