Доступність посилання

ТОП новини

Французька влада несе відповідальність за депортацію євреїв – суд


Найвищий адміністративний судовий орган Франції визнав участь французького уряду часів Другої світової війни в депортації євреїв до нацистських концтаборів, що є досі найбільшим визнанням ролі французької держави у Голокості.

Державна рада – орган, однією з функцій якого є роль найвищого адміністративного суду Франції, – визначила, що пронацистський «уряд Віші» окупованої нацистами частини Франції «несе відповідальність» за депортацію та антисемітські переслідування.

За розсудом Державної ради звернувся один із паризьких судів після того, як дочка одного з депортованих до табору Освенцим зажадала компенсації від французької держави. У рішенні Державної ради нагадано, що депортовані чи їхні родини вже отримали компенсацію за це, і суди нижчої інстанції мають ухвалювати свої рішення про відшкодування з урахуванням цього факту.

Під час Другої Світової війни з Франції до нацистських таборів смерті за допомоги колабораційного уряду зі столицею в містечку Віші були депортовані близько 76 тисяч євреїв. Французькому урядові тривало десятиліття, ніж він 1995 року уперше визнав співучасть свого попередника у Голокості; до того повоєнна французька влада наголошувала, що режим Віші не рівнозначний французькій державі.
XS
SM
MD
LG