Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Киргизстану виганяє американців


Киргизстан -- Президент Курманбек Бакієв слухає парламентські дебати з приводу розміщення на території криаїни авіабази США «Манас», Бішкек, 19 лютого 2009 р.
Киргизстан -- Президент Курманбек Бакієв слухає парламентські дебати з приводу розміщення на території криаїни авіабази США «Манас», Бішкек, 19 лютого 2009 р.

Прага – Киргизький парламент підтримав у четвер пропозицію уряду президента Куманбека Бакієва і ухвалив закон про денонсацію угоди зі США про розміщення поблизу Бішкека американської військової авіабази «Манас». Бакієв заявляв раніше, що американці дають недостатньо коштів для утримання бази на летовищі «Манас». Парламент розглянув це питання невдовзі після того, як Росія запропонувала Киргизстану понад 2 мільярди доларів фінансової допомоги. Хоча офіційні особи в Бішкеку відкидають зв’язок між цими подіями.

Авіабаза «Манас» – ключовий перевалочний пункт для безперервного перекидання військовиків і постачання військової амуніції США та їхніх союзників до Афганістану, де йде широкомасштабна війна Кабула і сил НАТО з «Талібаном». Кожного місяця через летовище «Манас» транспортується в Кабул і назад приблизно 15 тисяч вояків США разом із 500 тоннами амуніції і воєнного спорядження. «Манас» став ще важливішим після ускладнень військових поставок через Пакистан і Хайберський перевал до Афганістану.

Голосування в киргизькому парламенті було переконливим, при загальній кількості 90 депутатів було б достатньо 46 голосів, щоб випровадити американців із країни. Проголосували за таке рішення 78 парламентаріїв.

Правляча фракція партії президента Бакієва «Ак Жол» із 71 голосом і 8 депутатів-комуністів підтримали пропозицію уряду. Два депутати голосували проти і один утримався. Навіть в опозиційної Соціал-Демократичної партії, яка має в парламенті 11 голосів, не було єдиної позиції з цього питання. Одні з них вважають, що рішення правильне, інші, як лідер опозиційної фракції Бактибек Бешімов, називають його таким, що суперечить національним інтересам Киргизстану.

Бактибек Бешімов зазначає: «У 1999 і 2001 роках Киргизстан став об’єктом атак терористів із Афганістану. Тоді колективними зусиллями вдалося запобігти загрозі безпеці і стабільності в Центральній Азії. Але ця загроза ще не зникла з порядку денного різноманітних екстремістських і терористичних організацій, які ставлять собі за мету нав’язування релігійного фанатизму в регіоні, перекроювання політичної карти і зміни державного устрою. Таким чином у цей складний час ослаблення системи регіональної безпеки відкриває шлях екстремізму і тероризму. Керуючись виключно національними інтересами Киргизстану, ми вважаємо, що рішення про ліквідацію авіабази «Манас» є передчасним».

Киргизстан може змінити своє рішення?

Не виключається й перегляд цього рішення, бо, за словами міністра закордонних справ Киргизстану Кадирбека Сарбаєва, переговори з американцями тривають, хоча якихось нових пропозицій з їхнього боку ще не надходило. А киргизька влада не стомлюється відкидати прямий вплив Москви та кремлівської пропозиції щодо фінансової допомоги Бішкеку на це рішення щодо авіабази США.

Однак американський міністр оборони Роберт Ґейтс зауважив, що Росія грає у суперечливу гру, з одного боку Москва дає Вашингтону позитивні сигнали щодо співпраці в Афганістані, а з іншого – «працює проти нас» у питанні бази на летовищі «Манас».

Тепер, як виглядає, Сполучені Штати змушені шукати нові шляхи постачання своїх сил в Афганістані через Середню Азію.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG