Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Білорусі називає конструктивним візит Солани до Мінська


Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов заявляє про результативність візиту до Мінська делегації Євросоюзу на чолі з верховним представником із питань зовнішньої політики і політики безпеки ЄС Хав’єром Соланою.

«Ми обговорили відносини між Білоруссю і Європейським Союзом, питання перспектив наших відносин, питання про те, що обидві сторони прагнули б зробити для поліпшення цих відносин, а також питання роботи над «Східним партнерством», яке є ініціативою Європейського Союзу для цього географічного простору. Ми вважаємо, що сьогоднішня зустріч була важливою і результативною, і продовжимо взаємодію», – цитують слова Мартинова в прес-службі МЗС.

Хав’єр Солана зустрічався і з президентом Білорусі Олександром Лукашенком та висловив надію, що відносини Білорусі й ЄС розвиватимуться і поглиблюватимуться.

За його словами, сьогоднішні переговори в Мінську мали конструктивний характер. «На мій погляд, для вашої країни є місце в «Східному партнерстві», – сказав Верховний представник з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки ЄС після зустрічі з Лукашенком.

При цьому Солана наголосив, що метою його візиту до Мінська не було висунення конкретних умов білоруській стороні. Він зазначив, що можливе приєднання Білорусі до «Східного партнерства» є основою сьогоднішніх відносин ЄС і Білорусі.

Візит Солани до Мінська є першим візитом такого рівня чиновника Євросоюзу до Білорусі. Хоча раніше Верховний представник з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки ЄС неодноразово проводив зустрічі з представниками білоруської опозиції в Брюсселі.

На першій двосторонній зустрічі з високим представником ЄС Хав’єром Соланою президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав Євросоюз виключити із взаємного діалогу посередників в особі білоруської опозиції.

«Я просив би вас, щоб у відносинах між Білоруссю і Європою ми постаралися виключити будь-яких посередників, які особливо діють з позиції не зовсім доброзичливої по відношенню до нашої країни», – сказав президент Білорусі.

Олександр Лукашенко, чий режим став об’єктом критики правозахисників протягом останніх 10 років, нещодавно почав робити кроки на зустріч Заходу. Минулого року в Білорусі звільнили з тюрем осіб, яких на Заході вважали політв’язнями. Саме це послужило початком для нового діалогу Білорусі та Заходу.

Європейський Союз заявляє, що настав час збудувати кращі стосунки з Білоруссю.
XS
SM
MD
LG