Доступність посилання

ТОП новини

Військовослужбовці заслуговують на більше


Київ – Сьогодні, 23 лютого, в Україні святкують «День захисника Вітчизни». Чимало списів поламано довкола того, коли саме українським військовим відзначати своє професійне свято: у колишній день Радянської Армії чи 14 жовтня, у день заснування УПА. А тим часом поза увагою суспільства залишається набагато серйозніша проблема: професія військового в Україні стає дедалі менш престижною та соціально захищеною.

Найгірший подарунок на 23 лютого – коли всі святкують, а тебе поставили у наряд, згадує випадок зі своєї молодості начальник відділу військового співробітництва з Європейським командуванням збройних сил США Олексій Ноздрачов. За його словами, щось подібне зараз відбувається у масштабі всієї української армії. Вона має дбати про безпеку держави, попри те, що її потреби не враховуються.

«Судячи з того, який бюджет Україна видала Міністерству оборони, судячи з кампанії, яка триває на телебаченні щодо цього, ні керівництву, ні українському народу Збройні Сили не цікаві. Влада зараз боїться свого народу, бо удвічі більше коштів надала Міністерству внутрішніх справ, щоб воно нас від власного народу захищало», – відзначає Олексій Ноздрачов.

Відновлення престижу професії

Солдати 96-ї зенітно-ракетної бригади, з якими Радіо Свобода спілкувалося напередодні Дня захисника Вітчизни, кажуть, що зарплата рядового, що служить за контрактом, лише 900 гривень. За декілька років він може розраховувати на півтори-дві тисячі на місяць, якщо, звісно, отримає офіцерське звання.
А тим часом охочих присвятити життя військовій справі дедалі менше, особливо у Київській області: молодь іде у більш оплачувані сфери.

Військовослужбовці заслуговують на більше. І якщо говорити про подарунки для них на 23 лютого, то найкращими будуть земельні ділянки, будинки та інші вартісні речі, вважає міністр оборони Юрій Єхануров. А для відновлення престижу професії, на його думку, потрібно не так і багато.

«Щоб суспільство було більш зрілим і розуміло, що безпека – це найголовніше. Згадаймо: ще з часів Римської імперії в усіх арміях, коли військовий ішов на пенсію, йому давали щось дуже цінне: земельні ділянки, будинки - щось давали. А ми лише трошки пенсії даємо», – каже міністр оборони.

Реформи армії матимуть сенс за певних умов

Зазначимо, що днями міністри оборони країн НАТО, що зібралися у Кракові, попросили Україну знайти кошти та збільшити фінансування Збройних Сил, незважаючи на кризу. Адже без цього неможливе реформування армії за європейським зразком, здійснити яке зобов’язалася Україна.

Але ніякі реформи армії не мають сенсу, якщо професія військового не стане престижною, заявив Президент України Віктор Ющенко, виступаючи перед військовослужбовцями напередодні Дня захисника Вітчизни. На підтвердження своїх слів Президент пообіцяв виділити їм декілька тисяч квартир.

«Дві третини офіцерів, які літають, не мають квартир, живуть у казармах або гуртожитках. Я хочу сказати, що 2010 рік – останній рік, коли ця проблема існуватиме. Квартири отримають моряки, мічмани, льотчики, штурмани – золотий фонд українського війська», – заявив Глава держави.

Віктор Ющенко пообіцяв вирішити проблеми військових за рахунок перегляду бюджету на 2009 рік, який він назвав нереальним.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG