Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит бюджету – не злетять ракети!


Київ – Васильків – Нинішній рівень фінансування збройних сил менше ніж за рік залишить Україну без армії. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко, перевіряючи боєздатність систем протиповітряної оборони Києва, розташованих біля міста Василькова Київської області. Наскільки захищена держава від імовірної атаки з повітря, і як впливає на українську армію фінансова криза?

Столицю України, Чорнобильську АЕС, Київську греблю та інші стратегічні об’єкти цілодобово захищає від нападу з повітря 96-а зенітно-ракетна бригада. ЇЇ підрозділи кільцем охоплюють Київ. В одному з них, біля міста Василькова 19 лютого побували Президент України Віктор Ющенко, міністр оборони Юрій Єхануров і керівництво Збройних Сил держави. Вони з’ясовували, наскільки захищена з повітря столиця, зокрема подивилися, як обслуговують і готують до бою зенітні ракети.

Ракетні комплекси в чудовому стані: так, у разі нападу на Україну комплекс С-200 упродовж двох хвилин здатний випустити ракети в небо і вразити цілі на відстані до 250 кілометрів. Одна біда: всі ці комплекси виготовлялися у 1960-х роках, новіших в Україні просто немає. Оновлення системи ППО життєво необхідне для безпеки держави, вважає начальник зенітно-ракетних військ України, генерал-майор Юрій Галушко.

«Зенітно-ракетні комплекси С-200, С-300, «Бук», які у нас на озброєнні, надійні й перевірені часом. Але значній частині з них уже виповнилося сорок років. І замінювати їх украй необхідно. Тим паче, що у світі вже є їх сучасні аналоги: системи С-300-ПВУ, «Фаворит», «Тріумф»... Дорогі, але ефективні. В Україні немає жодної такої установки...», – сказав генерал-майор Юрій Галушко.

Бюджетні асигнування лише прогодують армію

Втім, у нинішніх умовах про переозброєння армії не йдеться. Адже 11,7 мільярдів гривень, «подаровані» їй цьогорічним бюджетом, ледве дають змогу годувати Збройні Сили – заявив Президент України Віктор Ющенко, оглядаючи системи протиповітряної оборони під Києвом.

За словами Глави держави, Україна виділяє на Збройні Сили менше одного відсотка ВВП, це один з найнижчих показників у світі.

«Тоді давайте не називати її армією! Український льотчик минулого року проводив у повітрі 39 годин, цього року буде не більше шести. Навіщо державі льотчик, який не літає? Армія невідворотно втрачає обороноздатність. Без змін до нездарного бюджету – 2009 ми не проживемо. Якщо не буде змін, армія не виконає своїх функцій, нинішній рік стане для неї останнім», – запевняє Віктор Ющенко.

За його словами, саме на виконанні військовими своїх функцій ґрунтується незалежність України як держави.

Міністр оборони пояснить НАТО неспроможність України виконувати взяті на себе зобов’язання

Із Президентом погодився міністр оборони Юрій Єхануров. І додав, що в нинішніх умовах проблеми української армії мають вирішуватися на міжнародному рівні.

«Як відомо, коли бюджет армії менший за 1% від валового внутрішнього продукту, починається розпад Збройних Сил. Я знаю лише дві країни з таким злиденним фінансуванням армії, Україна – одна з них. Більшість держав навіть в умовах кризи збільшують фінансування своїх армій. Я завтра буду у Кракові, матиму досить важку розмову з моїми колегами, міністрами оборони країн НАТО. Пояснюватиму їм, чому Україна не може виконувати взяті на себе зобов’язання», – каже міністр оборони.

На думку Єханурова, єдиний порятунок для українських Збройних Сил – це зміни у свідомості людей. Суспільство має зрозуміти, що безпека – це найголовніше.

Військові 96-ї Київської бригади протиповітряної оборони вже відчули на собі прояви кризи, в тому числі у вигляді затримок заробітної плати й бюджетного фінансування. Але на щастя, ці труднощі поки що не вплинули на обороноздатність країни загалом та систем ППО зокрема. Як і раніше, щодня і щоночі десятки протиповітряних ракет довкола Києва слухняно дивляться в небо, готові відбити будь-який напад.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG