Доступність посилання

ТОП новини

Долар приборкують чи штовхають угору?


Київ – 23 лютого курс купівлі долара на міжбанківському ринку стрибнув вище від 9,4 гривень, тоді як ще тиждень тому він стабілізувався біля позначки 8. Що викликало валютний стрибок і як можуть розвиватися події далі?

Не встиг голова Наглядової ради НБУ Петро Порошенко заявити, що найближчим часом валюта буде дорожчати хіба що на вихідні, як реальність спростувала його слова. Сьогодні купити долар дешевше від 9,3 гривень неможливо, а частина обмінників узагалі зачинена.

Нинішній курс долара економічно не обґрунтований і зумовлений невпевненістю суспільства у майбутньому, заявив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак. На його думку, здешевлення гривні зупиниться, коли українська влада виробить єдиний план дій щодо кризи.

Курс валюти залежить від … настрою!

Фінансовий експерт Ерік Найман погоджується з тим, що економічних передумов для зростання долара в Україні немає. На його думку, це викликано скоріше суспільними настроями, ніж економічною реальністю.

«Схоже, що в березні ми побачимо курс 10 гривень за долар. Причина – політична й економічна невизначеність. Окрім того, люди вже звикли до курсу 8 гривень за долар і почали купувати валюту за такою ціною. Побачивши це, покупці валюти зайняли вичікувальну позицію, сподіваючись заробити ще більше», – вважає експерт.

Ерік Найман прогнозує, що долар ростиме в Україні й надалі. Бо цей процес підганяють ще й чутки про емісію гривні. Адже найближчим часом Україна має розрахуватися за російський газ. І не виключено, що в умовах дефіциту бюджету Нацбанк надрукує гроші й за них купуватиме долари, яких не вистачатиме для сплати за газ.

Доларова «гойдалка» заробляє на вибори?

Тим часом у ділових колах столиці точаться розмови про те, що стрибок валютного курсу стимулюється цілеспрямовано. Мовляв, деякі фінансові установи таким чином планують заробити грошей на вибори. Про це Радіо Свобода розповів Віктор, бізнес-експерт однієї з міжнародних торговельних компаній.

За його неофіційною інформацією, впродовж місяця в Україні буде спричинено стрибок курсу долара до 12 гривень, а потім – падіння до трьох. Віктор каже, що можлива реалізація й протилежного сценарію – залежно від поведінки українців в обмінниках.

Натомість економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь переконаний, що долар штовхають угору одразу декілька економічних причин.

«По-перше, Україна не отримала обіцяного траншу МВФ. Це обмежує можливості Національного банку в плані валютних інтервенцій, які до цього стримували зростання долара. Формально в НБУ є понад 28 мільярдів гривень, але цей резерв потрібний для погашення зовнішніх боргів. Нинішнього року Україна має повернути близько 30 мільярдів гривень», – зазначає Олександр Жолудь.

Загалом експерти прогнозують, що відносна стабілізація курсу долара відбудеться лише восени: разом із початком передвиборної кампанії в Україну потечуть потоки іноземної валюти.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG