Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпаття з’явився свій прапор


На сьогоднішньому засіданні сесії Закарпатської обласної ради депутати ухвалили рішення «Про прапор Закарпатської області».

Рішення ухвалювали шляхом поіменного голосування, «за» проголосували 74 депутати.

За словами голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського, питання прапора обговорили шість з восьми фракцій обласної ради.

Схилилися до варіанту жовто-блакитного прапора, на якому в правому верхньому кутку розміщений герб Закарпатської області – бурий карпатський ведмідь на фоні з синьо-жовтих смуг.

Як зазначив ректор Ужгородського національного університету, історик за фахом Микола Вегеш, до сьогодні Закарпатська область була єдиним регіоном України, який не мав свого прапора.

«Такі барви обрали тому, що 1709 року згадується синьо-жовта барва у прапорництві Закарпаття. «Синьо-жовту стрічку дарувала і Марія Терезія єпископу просвітителю А. Бачинському. Це були кольори місцевих єпархій. Це і кольори прапора першої хвилі еміграції русинів до Америки. 1919 року з’їзд русинів пройшов також під синьо-жовтою фаною. До Чехословацької республіки Закарпаття входило також під синьо-жовтими стягами. З XVIII століття до 20-х років узагалі не було іншого прапора на Закарпатті, окрім синьо-жовтого», – заявив Вегеш.

Проти такого рішення виступили русини Закарпаття. Зокрема, депутат облради Євген Жупан вимагав, щоб на голосування поставити й варіант «русинський» – синьо-біло-червоний прапор. Проте його не підтримали.

Питання прапора в Закарпатській області порушувалося ще у 1990 році, кілька разів його виносили на розгляд сесії Закарпатської обласної ради, але так жодного разу й не ухвалили.



XS
SM
MD
LG