Доступність посилання

ТОП новини

Відставка міністра Володимира Огризка спровокувала конфлікт у коаліції


Виступ міністра закордонних справ України Володимира Огризка перед Верховною Радою, Київ, 3 березня 2009 р.
Виступ міністра закордонних справ України Володимира Огризка перед Верховною Радою, Київ, 3 березня 2009 р.

Київ – Голосування за відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка спричинило внутрішню кризу в урядовій коаліції. Депутати від НУНС вимагають пояснень від фракції БЮТ, частина якої підтримала відставку міністра.

Політичні опоненти звинувачують у причетності до відставки міністра закордонних справ Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко. Президент Віктор Ющенко звинуватив голову уряду в порушенні умов політичного перемир’я.

Шельф – привід, Чорномирдін – причина

Формальним приводом для відставки став звіт міністра закордонних справ з приводу розподілу шельфу Чорного моря. Проте найбільше невдоволення частини парламенту викликала різка позиція міністра до посла Російської федерації в Україні Віктора Чорномирдіна. Міністр викликав посла в МЗС і попередив про можливість оголошення його персоною нон-грата, якщо посол і надалі робитиме недипломатичні заяви. Тоді Партія регіонів зажадала відставки Володимира Огризка з посади.

У підсумку, за відставку міністра закордонних справ було віддано 250 голосів. Майже у повному складі «за» голосували фракції Партії регіонів та Компартії. Та найбільшою несподіванкою стало те, що всупереч задекларованій напередодні позиції за усунення Володимира Огризка проголосувала майже третина фракції БЮТ – 49 депутатів із 156.

У БЮТ запевняють, що образилися... або не так домовилися


«Повинен був міністр обов’язково вибачитися перед Прем’єром, – прокоментував голосування фракції БЮТ її лідер Іван Кириленко, – за глибоку образу, яку він наніс їй особисто, розіславши по всіх посольствах глибокообразливу «ксіву» (йдеться про інструкцію МЗС українським послам – проінформувати зовнішньополітичні відомства країн перебування про рішення РНБО щодо газової угоди. – ред.). Фракція це знає, тому переконати, особливо тих, хто з лівого берега, було неможливо. Живі ж люди! Нанести таку образу жінці, голові уряду, в якому ти працюєш!».

Проте сама Юлія Тимошенко висловила розчарування таким вчинком своїх колег.

Деякі депутати-бютівці припускають, що йдеться передусім про домовленості на найвищому рівні. «Я думаю, що найперше тут роль відіграли домовленості, які, я більше ніж переконаний, вів Секретаріат Президента, – каже народний депутат від фракції БЮТ Лев Бірюк. – Воно десь не спрацювало – і тому таким чином проголосували більше ніж 40 депутатів від БЮТ. Напевно, це пов’язано з тим, що ідуть торги, як кажуть у політиці».

Опоненти зловтішаються, партнери – здивовані

Проте представники фракції «Наша Україна – Народна самооборона», які не входять до складу коаліції, вважають, що Прем’єр Тимошенко санкціонувала таке голосування. «Блок Юлії Тимошенко ще раз продемонстрував, що позиціонує себе як політична сила, яка шукає підтримки російського керівництва», – каже представник депутатської групи «За Україну!» Андрій Парубій.

Політичні сили, що входять до складу коаліції, здивовані таким голосуванням БЮТ. На їхню думку, це ставить під сумнів єдність коаліції. «Можу сказати лише, що Блок Литвина прогнозований, а прогнозувати дії інших дуже важко, – коментує ситуацію лідер фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський. – Безпосередньо перед голосуванням стало зрозуміло, що в БЮТ щось відбувається».

Схожою є думка голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, нашоукраїнця Анатолія Гриценка. «Партнери прозоро обговорюють всі питання і приймають прозорі рішення, – каже він. – Інакше це буде не «содружество», а «совражество». Мені здається, що ця ситуація показала слабкість коаліції».

Члени коаліції з фракції НУНС наполягають на засіданні ради коаліції, щоб бютівці пояснили свою позицію. Інакше деякі депутати погрожують вийти з коаліції (щоправда, говорити про це «на запис» для Радіо Свобода вони наразі не стали).

Парламентарі кажуть, що про остаточні наслідки голосування за відставку міністра закордонних справ та мотиви частини фракції БЮТ можна буде говорити у четвер, 5 березня, коли стануть відомі результати голосування за зміни в складі уряду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG