Доступність посилання

ТОП новини

Парламент хоче закрiпити за собою право призначати в.о. голови СБУ


Верховна Рада пiдтримала в першому читаннi законопроект, що надає парламенту право призначати виконувача обов’язкiв голови Служби безпеки в разi вiдсутностi її керiвника.

За законопроект про внесення змiн до закону «Про Службу безпеки України» в першому читаннi проголосував 231 народний депутат при необхідних 226.

Документ передбачає, що керiвництво всiєю дiяльнiстю СБУ, її центральним управлiнням здiйснює голова цього відомства. Вiн несе персональну вiдповiдальнiсть за виконання завдань, покладених на спецслужбу.

Вiдповiдно до законопроекту, голову СБУ призначає та звiльняє Верховна Рада за поданням Президента.

У разi вiдсутностi призначеного вiдповiдно до Конституцiї та законiв глави СБУ виконання його обов’язкiв i реалiзацiя всiх повноважень покладається на в.о. голови.

Законопроект пропонує встановити, що виконувача обов’язкiв призначає та звiльняє Верховна Рада за пропозицiєю щонайменше третини народних депутатiв вiд конституцiйного складу парламенту (150 народних депутатiв).

У вересні 2008 року депутати від БЮТ Андрій Кожемякін й Андрій Портнов пропонували парламенту призначати й звільняти в.о. голови СБУ за пропозицією не менш як третини депутатів.

Тоді Рада підтримала цей законопроект, але після ветування його Президентом Віктором Ющенком, парламент підтримав пропозиції глави держави до закону й тим самим скасував його.

Народні депутати неодноразово відмовлялися призначити головою СБУ Валентина Наливайченка, який на сьогодні виконує обов’язки керівника відомства.

XS
SM
MD
LG