Доступність посилання

ТОП новини

Виконувача обов’язків голови СБУ хочуть перепідпорядкувати


Виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко
Виконувач обов'язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко

Київ – Віктор Ющенко вкотре подав кандидатуру Валентина Наливайченка до парламенту на затвердження головою Служби безпеки України. Натомість Верховна Рада зробила крок до того, щоб самостійно призначати кандидатуру на цю посаду та звільняти з неї. Фракції БЮТ та Партія регіонів прагнуть домовитися з цього приводу.

Верховна Рада вже не раз відмовлялася призначити головою СБУ Валентина Наливайченка, який виконує обов’язки голови СБУ понад два роки. Шансів Наливайченка бути затвердженим близькі до нуля, адже востаннє на його підтримку було віддано лише один голос.

Довгожитель у статусі «в.о.»

«Згідно з законом місяць хтось може тимчасово виконувати обов’язки, а Наливайченко виконує вже понад два роки, – коментує ситуацію голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко. – Така ж ситуація в Міністерстві оборони: обов’язки першого заступника вже виконують більше року «тимчасово». Йде постійне порушення закону! І на це не реагує прокуратура, на це не реагує Президент! Значить, відреагує Верховна Рада».

Щодо перспектив розгляду кандидатури Валентина Наливайченка Анатолій Грищенко зауважив: «Ми вже розглядали цю кандидатуру нещодавно – був лише один голос «за». З того часу позитивних зрушень у роботі СБУ ніхто не побачив, негативні – побачили».

БЮТ «спокушає» регіоналів


Натомість Верховна Рада у першому читанні затвердила законопроект, який передбачає призначення та звільнення виконувача обов’язків голови СБУ не Президентом, а парламентом.

«У першому читанні законопроект прийнятий достатньою кількістю голосів, але без участі фракції Партії регіонів, – каже один із авторів законопроекту, депутат від фракції БЮТ Святослав Олійник. – Наступного пленарного тижня цей розгляд, я маю надію, буде завершений, і я так само маю надію, що вже за участю фракції Партії регіонів. Я знаю, що сьогодні в БЮТ розглядається така можливість: погодитися на кандидатуру виконувача обов’язків голови СБУ, яку запропонує Партія регіонів».

У регіоналів – «особлива позиція»

Позицію фракції Партії регіонів з цього приводу в кулуарах парламенту прокоментував депутат Нестор Шуфрич. «Сьогодні ми запропонували декілька позицій, які мають вплинути на остаточний текст закону, але відповіді ми не отримали, – зауважив він. – Тому ми утрималися при голосуванні. Але я не виключаю, що при голосуванні в цілому і при подоланні вето, яке, я переконаний, накладе Ющенко на цей закон, ми будемо голосувати. Звичайно, якщо наша позиція буде врахована».

На запитання про те, які саме зміни та доповнення пропонує Партія регіонів, Нестор Шуфрич не відповів. Проте з джерел у фракції Партії регіонів стала відома інша версія: йдеться про те, що в контексті війни за газ між СБУ та Кабміном регіонали вирішили не форсувати процес переходу СБУ під контроль парламенту.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG