Доступність посилання

ТОП новини

У Шевченків день Президент закликає українців єднатися


«Наша найбільша загроза – роздріблення українства», – сказав Віктор Ющенко під час церемонії вручення Шевченківських премій у понеділок, 9 березня – в день народження Тараса Шевченка.

«Слово Шевченка – можливо, найбільший божий дар, що був посланий народові, який століттями шукав дорогу до своєї державності. Давайте замислимося. Слово Шевченка, можливо, і сьогодні чи не найбільше нас об’єднує», – вважає Президент.

«Втрата нашої цілісності, нашої найзначимішої внутрішньої влади, безумовно, матиме непоправні наслідки, серед яких статус малоросійської губернії буде квіткою у пустелі», – застерігає Ющенко.

«Уже сьогодні нас тихцем розтягують по різних політичних комірках, по групах симпатиків. Нам так хитренько кажуть зі сторінок преси, з екранів телевізорів: чи не найдостойніший порив українців у Помаранчевій революції – це, звичайно, подія, але подія штучна, насправді куплена, насправді оплачена. Вже сьогодні нам так лукаво підказують: не треба говорити про національні цінності, вони ж бо не всім подобаються, прийнятні, вони ж бо дратують – як не чужі столиці, то рідне довкілля. Нам так доступно і переконливо доводять: увесь цей патріархальний мотлох, яким у третьому тисячолітті є відновлення українського слова, української пам’яті, української історії, – це примхи одної людини», – сказав Віктор Ющенко, натякаючи на критику його твердої позиції з «національного питання».

Президент наголосив: українці, українство – «могутня, впевнена, світова сила».

«Пам’ятаймо ім’я своє. Я прошу до об’єднання всі без винятку національні сили – не політичні партії чи політичні блоки, а саме людей, кожного українця, кожного громадянина України», – закликав він і знову повторив: «Я прошу до об’єднання. Я прошу об’єднання навколо нашої мети, навколо нашої ідеї – кінець-кінцем, навколо нашої волі всупереч усьому стати головним, активним і наступальним рушієм творення і перетворення нашої держави на Україну, а нашого великого народу – на націю».

«Треба відмежуватися від політичного бруду. Треба відкрити вікна і двері для свіжого повітря. Вітер здіймається – нове покоління прийде. І наше завдання – принаймні, не втягти його у трясовину гнилих традицій», – сказав Ющенко.

«У нинішньому часі повинен постати голос національної гідності. Це стосується всіх. Бо кожен з нас, українців, здатен сказати сам собі: «Я не приймаю продажності і подвійних стандартів. Я вірю у власне національне «я» і хочу поширювати його рідною землею, як добрий і мудрий господар, шануючи, приймаючи і оберігаючи кожну іншу самобутню культуру, що її народжено тут, на нашій землі. Я дбаю про продовження своєї нації, відкриваючи її перед світом і знаючи, що кожна наша присутність на планеті є присутністю моєю, власною. Є присутністю рідною, українською», – наголосив Президент.

Відтак, додав він, усе «стане на свої місця», і вже «не треба буде боятися говорити чесно і відкрито про національні цілі, бо вони чесні, чисті і з миром звернені до всіх», «не треба буде знову боротися за державу-мрію, а бути нею, бути собою і поважати себе».
XS
SM
MD
LG