Доступність посилання

ТОП новини

У Львові сподіваються, що список хабарників Зваричем не обмежиться


Ігор Зварич. На архівному фото він іще суддя
Ігор Зварич. На архівному фото він іще суддя

Львів – Один із резонансних скандалів минулого року щодо екс-голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича сьогодні знову тема №1. Працівники СБУ учора близько 21 години затримали екс-суддю у львівському помешканні, де він переховувався. Сьогодні Ігоря Зварича вже допитували слідчі Генпрокуратури в Києві. Водночас у Львові сподіваються, що список хабарників і корупціонерів не обмежиться тільки одним представником Феміди.

Представники різних силових структур упродовж трьох місяців, відколи екс-суддя переховувся від слідства, вважали що Ігор Зварич перебуває на території України, на Львівщині. А дехто робив припущення, що його може не бути в живих.

Ігоря Зварича арештували у помешканні, де проживає його теща, неподалік центральної частини Львова. У цій квартирі у грудні проводився обшук.

Цього разу, після отримання оперативної інформації, правоохоронці імітували пожежу і за допомогою підйомника проникли у помешкання. Як свідчать очевидці, Ігор Зварич втікав від бійців «Альфи», намагався через мансарду вилізти на дах, але був затриманий.

Слідчі побоюються щодо життя Зварича

Торік 2 грудня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Ігоря Зварича за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуків на місці його роботи у Львівському апеляційному адміністративному суді і в його квартирі силовики вилучили 1 мільйон доларів США і 2 мільйони гривень.

Тоді ж у грудні на прес-конференції Ігор Зварич повідомив, що позичив гроші в адвоката Володимира Косенка, мовляв, на будівництво будинку. До слова, нещодавно, генерал-майор СБУ Анатолій Матіос назвав прес-конференцію Зварича найвдалішою «спецоперацією», бо це додало великого резонансу справі.

12 грудня 2008 року Ігор Зварич втік зі шпиталю, за підтвердженням джерел, йому допомогли покинути лікарню без жодних перепон.

А з 15 грудня екс-суддя перебував у розшуку. Верховна Рада дала дозвіл на його затримання та арешт.

Затриманий і адвокат Зварича Володимир Косенко. За словами міністра Юрія Луценка, до нього є чимало запитань як у справі Зварича, так і вбитого екс-голови Львівської ОДА, підприємця Степана Сенчука. Володимир Косенко працював у Сенчука адвокатом і саме того трагічного дня 29 листопада 2005 року їхав до нього на зустріч.

Слідчі Генпрокуратури побоюються за життя Ігоря Зварича, оскільки він може назвати чимало прізвищ впливових людей, і не лише зі Львова, але й Києва. До слова, обшуки були проведені у помешканнях 6 суддів і до них теж слідчі мають запитання.

Розгляд справи Ігоря Зварича у Львові оцінюють по-різному

Народний депутат від Львівщини Володимир В’язівський зазначає, що Ігор Зварич - дуже важливий свідок. «У цій справі так багато фігурують відомих людей, які навіть сидять у парламенті під різними прапорцями, що вони старатимуться цю справу затягнути», – каже він.

Парламентар Андрій Парубій вважає, що справа Зварича є початком очищення судової системи загалом. «Сподіваюсь, що правосуддя дасть максимально відверту відповідь. Це дуже резонансна справа. Суспільний резонанс буде стимулом до розкриття справи, щоб були покарані не лише Зварич, а усі, хто фігурує на відзнятих відео», – наголошує парламентар.

А колишній голова Львівської облради Михайло Сендак каже, що хоче вірити, що справа Зварича таки дійде до суду, хоча українські реалії інші. «Є чимало незрозумілого у ній (справі) як мені, так і громаді. Є люди, які не хочуть, щоб справа була завершена», – зауважив Михайло Сендак.

Однак львів’яни уже були свідками не одного резонансного скандалу, як серед податківців, так і митників. Згодом фігуранти цих скандалів опинились на високих посадах у столиці.

(Львів – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG