Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі християнські демократи пропонують тимчасово зупинити розширення ЄС


Із 1 січня 2007 року останніми наразі 26-м і 27-м членами ЄС стали Болгарія і Румунія
Із 1 січня 2007 року останніми наразі 26-м і 27-м членами ЄС стали Болгарія і Румунія

Німеччина – За три місяці, 7 червня, відбудуться вибори до Європейського парламенту. Передвиборна кампанія в Німеччині починає розгоратися вже зараз. Серед її головних тем, судячи з усього, буде й розширення ЄС.

Німецькі християнські демократи виступають за тимчасове припинення розширення Європейського Союзу. Як стало відомо газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, консервативні політики в Німеччині пропонують прийняти до лав ЄС ще лише Хорватію, а потім оголосити перерву в цьому процесі.

Розширення Євросоюзу із 17 до 27 членів за такий короткий період часу коштувало величезного напруження сил, цитує видання передвиборну програму ХДС. Тому, як зазначають консервативні політики, тепер потрібна фаза консолідації, під час якої мало б відбутися зміцнення ідентичності й структур Європейського Союзу. Очікується, що керівництво партії ухвалить програму 16 березня.

Християнські демократи, зокрема, відхиляють прийняття до ЄС Туреччини. Країни-кандидати повинні виконувати всі критерії, до яких належать свобода думки, рівноправність чоловіка й жінки, свобода віросповідання. «Тому ми вважаємо правильним рішенням встановлення привілейованого партнерства між Європейським Союзом і Туреччиною», – наголошено в документі.

А Україні – «Східне партнерство»

Про погляд християнських демократів на відносини зі східними сусідами ЄС, зокрема, з Україною нічого не повідомляється. Відомо, однак, що німецькі консервативні політики вітають розвиток відносин із Києвом у межах програми «Східного партнерства». Востаннє кілька днів тому на цьому наголосила канцлер Німеччини Анґела Меркель, виступаючи під час зустрічі з іноземними журналістами в Берліні.

Програму «Східного партнерства» рік тому запропонували Швеція та Польща. Ця програма не передбачає прийняття до ЄС нових членів. Її мета полягає в максимальному наближенні до Євросоюзу України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Вірменії, а також, можливо, і Білорусі шляхом створення зони вільної торгівлі й полегшення візового режиму. Старт «Східному партнерству» планується дати 7 травня під час саміту ЄС у Празі.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG