Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Тернопільській області ніхто не скасовував – член ЦВК


Тернопільська обласна територіальна виборча комісія зобов’язана організувати й провести вибори в обласну раду, попри скасування постанови Верховної Ради про їхнє призначення.

Таку думку в ексклюзивному коментарі УНІАН висловив член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Перш за все, необхідно розвінчати міф про те, що Верховна Рада України нібито скасувала позачергові вибори депутатів Тернопільської облради», – сказав Охендовський.

За його словами, 3 березня 2009 року Верховна Рада скасувала лише власну постанову про призначення позачергових виборів від 18 грудня 2008 року.

Михайло Охендовський підкреслив, що його думка є приватною й не може розглядатися як офіційна позиція Центральної виборчої комісії.

Супротивники тієї ухвали Верховної Ради звертали увагу, що Конституція не передбачає права парламенту скасовувати будь-які вибори.

Раніше сьогодні Окружний адміністративний суд Києва, за повідомленням, заборонив Тернопільській виборчій комісії, усім дільничним виборчим комісіям здійснювати організацію та проведення позачергових виборів до обласної ради Тернополя.

Про це повідомив депутат Тернопільської облради Анатолій Матковський (член депутатської групи «За Україну!» в облраді), який є позивачем у цій справі.

Крім того, додав він, Окружний адміністративний суд Києва своєю ухвалою заборонив Державному казначейству України здійснювати фінансування видатків виборчої кампанії.

Верховна Рада у грудні минулого року ухвалила постанову про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської облради на 15 березня. Цього місяця парламент скасував своє рішення.

А вчора Окружний адміністративний суд Тернопільської області, як заявило Всеукраїнське об’єднання «Свобода», задовольнив позов обласної організації «Свободи» і зобов’язав тервиборчком провести вибори до Тернопільської обласної ради 15 березня.

Як повідомляли, той суд узяв до уваги, що до повноважень Верховної Ради належить призначення чергових і позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, водночас пункт 30 статті 85 Конституції не передбачає повноваження парламенту припиняти такі вибори. Тому скасування постанови парламенту прямо суперечить Конституції, вирішив суд.
XS
SM
MD
LG