Доступність посилання

ТОП новини

Паризький книжковий ярмарок: втеча від дійсності, Мексика та цифрові романи


Париж – Книжкова індустрія – одна з небагатьох культурно-комерційних сфер Європи, що донині не числиться поміж жертвами глобальної кризи. Проте наслідки економічних негараздів, як передбачають, все ж будуть відчутні. Зокрема, на кількості відвідувачів Паризької книжкової ярмарки, що розпочала свою роботу в п’ятницю у французькій столиці.

Увага європейців до подібних книжкових імпрез не спадає. Та чи зменшують охоту людей до читання художньої літератури нинішні турботи, пов’язані з економічними негараздами, втратами роботи і таким іншим?

У будь-якому разі ярмарок, що тут, у Парижі, проводиться щорічно, не зменшився в обсягах: на чотирьохстах стендах велетенського виставкового центру Paris-EXPO представили свої книжки понад 3 тисячі авторів.

Президент національної профспілки видавців Франції Серж Ейроль переконаний: книга – ось найкращий засіб втечі від дійсності, захмареної поганими щохвилинними новинами. Він зауважує, що нині людям набридло чути, що все навколо занепадає, поглинуте кризою. «Вони шукають притулку в уявному, у своїх мріях. Тому все частіше звертаються до книг», – пояснює Серж Ейроль.

Такі ж аргументи поділяють і організатори нинішнього книжкового салону, який вважається одним з найпрестижніших у Європі.

Комікси та романи цікавлять більше. Енциклопедії та фантастика – менше

Прагнення поринути у читання та забути про реальність є також причиною того, що чимало людей все частіше заглядають у книжкові крамниці чи бібліотеки. Які жанри літератури користуються особливим попитом?

Найяскравіший доказ тому, що читачі шукають притулку від невеселих реалій, – в особливій популярності творів легких жанрів - коміксів та романів. І попит на них не припиняє зростати, кажуть експерти. Натомість різноманітні енциклопедії та наукова фантастика дещо втрачають позиції.

Генеральний комісар Паризької книжкової ярмарки Бертран Морізе каже, що організатори мають надію привернути увагу якомога більшої кількості людей до феномену, яким є книга. Причому до всіх жанрів – і традиційних, і тих, що почали з’являтися останнім часом.

Почесними гостями нинішнього салону є видавці та автори Мексики; минулого року Париж приймав літераторів та видавців Ізраїлю.

Ярмарок-оптиміст

Не обійшли увагою і останніх тенденцій – електронних книг, що завойовують серця все більшої кількості читачів, особливо серед молоді.

«Цьогорічний Паризький ярмарок – це ярмарок нового піднесення, – каже Бертран Морізе. – Це ярмарок-оптиміст. Ми призначили зустріч нашим мексиканським друзям, їхній літературі, яку презентують 40 авторів. Велику увагу організатори приділили молоді та жанрові коміксів. І, звичайно ж, цифровим книгам, що сьогодні у центрі уваги видавців. Тому відвідувачі побачили всі ці маленькі дива нових технологій».

І, звичайно ж, додає він, за 5 днів роботи ярмарку всі матимуть можливість поспілкуватися і з великими авторами сучасності, і з маловідомими провінційними письменниками та поетами. У програмі велика кількість літературних дебатів, сотні зустрічей з видавцями, літературними критиками та науковцями.

Книги з «мобілки»

Популярність електронних версій книг та бібліотек зростає. Чи не призведе це до того, що книга у її класичному вигляді може поступово зникнути і остаточно з’явитися у якомусь іншому вигляді чи форматі?

Переглядаючи кілометрові стенди, заставлені тисячами книг (на обхід всієї ярмарки потрібно не менше як 6 годин), дуже важко уявити, що паперова версія книги може колись зникнути. У будь-якому разі, це станеться не завтра і не через рік...

А от щодо нових технологій, то цифрові книги цього року у центрі особливої уваги салону. Цьому сучасному віянню у світі книг відведене особливе місце під назвою «Читання завтрашнього дня».

Еволюцію книг у бік комп’ютеризації пояснює професіонал Стефані ван Дойн – голова так званої «цифрової комісії» Французької профспілки видавців: «Нині до послуг читачів з’являється чимало нової електронної підтримки – зчитувальні пристрої, екрани невеликих комп’ютерів і навіть пристосовані для цього мобільні телефони. Загальна тенденція йде до створення бездротових читальних засобів, що можуть використовуватися будь-де і будь-коли. Нині від видавців, крім класичних, друкованих книг, вимагають ще й їхню електронну версію. Причому у форматі, що дозволить поширювати ці електронні книги у торговельній мережі».

(Париж – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG