Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: позов «Газпрому» проти «Нафтогазу» – безперспективний


Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов вважає безперспективним позов російського «Газпрому» проти Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» в Арбітражний трибунал Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма (Швеція) щодо припинення транзиту природного газу в січні 2009 року.

«Я не бачу перспективи в розгляді цього питання, тому що він не має об'єктивної бази», – наголосив Олександр Турчинов сьогодні на брифінгу.

Перший віце-прем'єр зауважив, що в такий спосіб «Газпром» просто намагається відстояти свій імідж.

«Це більш політична дія, пов'язана з тим, що «Газпром» просто хоче немов би забезпечити своє європейське реноме», – сказав Турчинов.

При цьому він наголосив, що європейські фахівці, котрі вивчали це питання, не побачили вини України в припиненні транзиту газу в Європу.

Відповідно до повідомлень українських ЗМІ, «Газпром» ще 16 січня подав і поки не відкликав позов у Стокгольмський арбітраж із проханням зобов'язати «Нафтогаз» відновити виконання своїх зобов'язань щодо транзиту газу відповідно до умов контракту на транзит на 2003-2013 роки.

Позов був поданий у той час, коли транзит російського газу через територію України не здійснювався через конфлікт компаній.

19 січня «Нафтогаз» і «Газпром» підписали контракти про поставки газу в Україну і його транзит на 2009-19 роки.

Компанії також визнали таким, що втратив чинність, контракт від 21 червня 2002 року про умови транзиту природного газу через територію України на 2003-2013 роки.

Із 7 по 20 січня транзит російського газу в Європу через територію України не здійснювався.
XS
SM
MD
LG